ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Softbalisté získali popáté v řadě titul mistrů Evropy, ve finále zdolali Dánsko

  • 1
Čeští softbalisté jsou popáté v řadě mistry Evropy a celkově mají jedenáctý kontinentální titul. Šampionátem na domácí půdě prošli bez porážky. Ve finále v Ledenicích otočili souboj s Dánskem a zvítězili 4:2. Hrdinou se stal střídající nadhazovač Jakub Osička.

„Jsem pyšný na kluky a na celý realizační tým, že jsme to zvládli. Vyhráli jsme páté mistrovství Evropy, což je vždycky těžké obhájit,“ řekl kouč Jaroslav Korčák v tiskové zprávě.

K titulu měl národní tým dovést nadhazovač Michal Holobrádek, z jehož ruky létá míč rychlostí přes 130 km/h. Ve třetí směně ale povolil Dánům dva body a trenéři udělali změnu. Na „prkno“ poslali mladého Osičku, který zastavil útok soupeře a udělal jedenáct strikeautů.

Dal tak týmu šanci na obrat. Pět směn domácí pálkaře k ničemu nepustil dánský nadhazovač Kim Hansen. „Věřil jsem a nepochyboval ani vteřinu o tom, že odpaly přijdou. Potřebovali jsme jen čas, abychom dánského nadhazovače nakoukali,“ prohlásil Korčák.

Šestou směnu rozjel odpalem Šulc, který po odpalu Malého snížil na 1:2. Po trefě kapitána Kleina vyrovnal Malý na 2:2 a Hansen pak situaci nezvládl. Dvakrát nadhodil tak nepřesně, že míč chytač nezastavil. Češi bodovali a otočili vývoj finále.

V poslední sedmé směně nedovolil Osička soupeřům odpálit. „Byl jsem v euforii z předešlého útoku, ve kterém jsme dali čtyři body. Soupeřům šel konec pálkařského pořadí, bylo ideální zápas zavřít, aby už nepřišli ti dobří. Přišla veliká úleva a radost,“ popisoval nadhazovač. Češi už na pálku nemuseli. Místo toho mohli s fanoušky oslavovat zlaté medaile.

Finalisté evropského šampionátu postoupili na mistrovství světa na Novém Zélandu, které bylo přesunuto na listopad příštího roku.

Mistrovství Evropy softbalistů v Ledenicích a Sezimově Ústí

Finále: Česko - Dánsko 4:2
o 3. místo: Chorvatsko - Francie 6:4,

další pořadí: 5. Nizozemsko, 6. Izrael, 7. Slovensko, 8. Švédsko, 9. Litva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž