Mark Anthony Selby

Mark Anthony Selby | foto: Profimedia.cz

Boj o snookerový trůn: obhájce titulu Selby prokletí Cruciblu nezlomil

  • 3
Největší turnaj snookerového mistrovství světa má před sebou čtvrtfinálová klání. Kletbu divadla Crucible, nedovolující hráči obhájit na první pokus světový titul, se ani Marku Anthonymu Selbymu nepodařilo prolomit. Mistr světa je ze hry po 22 framech a po prohraném zápase řekl, že si dovede představit svého přemožitele McGilla jako mistra světa.

Od začátku turnaje nebyla nouze o dramatické momenty. První zápas mistrovství světa tradičně zahajuje úřadující šampion. Los kvalifikantů mu určil za soupeře Kurta Maflina. Maflin se narodil v Anglii, v roce 2004 se však přestěhoval do Norska, které i reprezentuje. A pro mnohé neznámý hráč obhájci titulu pěkně zatopil, Selby rozhodl o svém postupu až v posledním možném framu. Své místo dokázala obhájit i většina ostatních nasazených hráčů, výjimky byly pouze tři.

Mark Williams prohrál se svým dlouholetým kamarádem Matthewem Stevensem 2-10 a Ricky Walden s Graemem Dottem – ano, mistr světa 2006 nepatří mezi TOP16 a nebyl nasazen – 8-10.

Největším překvapením prvního kola bylo vítězství eléva McGilla nad Stephenem Macguirem. McGill se v souboji s jedním z nejlepších skotských snookeristů dostal excelentní hrou do vedení 9-5 a vypadalo to na rychlý postup. Jenže, Macguire se vzchopil a nakonec se rozhodovalo až v posledním framu.

McGill zahrál, jako by byl v divadle pečený vařený a nikoli poprvé v roli nováčka. Jeho nemilosrdný útok následovaný dlouhou sérií potápění se zastavil daleko za hranicí bodů potřebných k vítězství. Mimochodem, stejně zahrál i v kvalifikaci. V posledním zápase porazil Marka Kinga v rozhodujícím framu vysokým náběhem 129.

Ve druhém kole se mladíček, trénující s Alanem McManusem, utkal s obhájcem titulu. Selby se s McGillem dosud sice nikdy neutkal, o mladém hráči v mimořádné formě ale rozhodně věděl. Vždyť McGill už má na kontě skalpy takových hráčů, jako jsou Trump a Higgins. Ve druhém kole se hraje již na 13 vítězných her, zápas je tak rozdělen do tří částí – 8, 8 a 9 framů. První sérii vyhrál McGill 5-3, druhou 6-2.

Třetí session se rázem stala nejsledovanějším duelem dosavadního průběhu turnaje. McGill uchvacoval diváky v sále nečekaně vyzrálou hrou, která si zasloužila úspěch. Ve třetí session se prohrávající Selby – jak jsme zvyklí – přece jen vzchopil. Nejlepší hráč světa je známý právě i díky své schopnosti vyhrávat zdánlivě ztracené zápasy. Na Anthonyho si však tentokrát nepřišel, McGill i nadále pokračoval ve skvělé hře kořeněné smrtícími náběhy. Mark Selby svého přemožitele pochválil: „Řekl jsem mu po zápase, budeš-li takhle hrát i nadále, neexistuje jediný důvod, proč bys neměl být šampionem. Hrál neskutečně a zasloužil si postup.“

Ve čtvrtfinále se utká McGill s Murphym, který už jeden titul na kontě má. Dokonce je jedním z mála hráčů, kterým se podařilo vyhrát turnaj po postupu z kvalifikace. Ano, McGill by se mohl stát letošním mistrem světa. Kloním se k Selbyho názoru na jeho hru, je opravdu nadprůměrná.

Nesmíme ale zapomenout na ostatní rytíře zeleného stolu vedené Ronniem O´Sullivanem, následovaným Trumpem s Murphym a Robertsonem. Minimálně tuto čtveřici zastihl šampionát ve skvělé formě. Bude mít O´Sullivan šestý titul? Dočká se Trump? Budeme mít nečekaného šampiona? Těžko říct. Během loňského šampionátu se ptali komentátora a bývalého mistra světa Joea Johnsona, kdo je jeho favoritem. Tenkrát odpověděl, že jich má víc, přesně 32. Já sice nejsem mistrem světa, ale mám favoritů jen osm.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž