Skandál: olympiádu ovlivňoval ruský mafián?

Benátky, Paříž - Až šest rozhodčích mohlo být podle informací italské policie zapojeno do skandálu kolem krasobruslařských soutěží v Salt Lake City. Vyplývá to z nahrávek telefonických hovorů zatčeného ruského mafiána Alimžana Tochtachunova, které mají vyšetřovatelé k dispozici. "Máme nahrávky, které naznačují, že do domlouvání výsledků mohlo být zapojeno až šest rozhodčích. Konkrétní důkazy nám však zatím chybí," řekl v rozhovoru pro agenturu AP policista Giovanni Mainolfi.

Vyšetřovatelé proto dosud jména podezřelých rozhodčích nezveřejnili. Nejasná je rovněž identita Tochtachunova spolupracovníka, který měl být podle policistů napojený přímo na Ruskou bruslařskou federaci.

Francouzská rozhodčí Marie-Reine Le Gougneová, která byla kvůli svému zaujatému rozhodování v průběhu soutěže sportovních dvojic potrestána tříletým zákazem činnosti, jakékoliv spojení s Tochtachunovem odmítá. "Tohoto muže vůbec neznám a rozhodně jsem s ním nebyla v kontaktu. Celá tato aféra se mě vůbec netýká," řekla Francouzka, která stále trvá na tom, že ruská dvojice Jelena Běrežná-Anton Sicharulidze si olympijské vítězství zasloužila.

Jakékoliv spojení s podnikatelem pocházejícím z Uzbekistánu popírá i šéf Francouzské bruslařské federace Didier Gailhaguet. "Jménem federace i svým vlastním důrazně prohlašuji, že jsme nebyli v žádném spojení s panem Tochtachunovem, ať už před olympijskými hrami, nebo v jejich průběhu," uvádí se v jeho oficiálním vyjádření. Gailhaguet měl podle Mezinárodní bruslařské unie vyvíjet na Le Gougneovou nátlak, za což byl rovněž potrestán zákazem činnosti na tři roky.

Tochtachunov je podezřelý, že se podílel na ovlivnění výsledků soutěží sportovních dvojic a tanečních párů, které provázely kontroverze už v Salt Lake City. Mezi sportovními dvojicemi vyhráli Rusové Jelena Běrežná s Antonem Sicharulidzem, dodatečně však zlaté medaile získali i Kanaďané Jamie Saleová a David Pelletier. V tancích zvítězili francouzští reprezentanti Martina Anissinová, která je ruského původu, a Gwendal Peizerat.

Krasobruslařský olympijský skandál vyvolal bouřlivé reakce také mezi závodníky. Bronzoví tanečníci ze Salt Lake City Barbara Fusarová-Poliová, Maurizio Margalio tvrdí, že si nečistých praktik všimli již v průběhu soutěže. "V Salt Lake City jsme brzy pochopili, že na zlatou olympijskou medaili nemáme šanci. Již tehdy jsme věděli, že se něco děje, ale až teď jsme zjistili co," komentovala zatčení Alimžana Tochtachunova Fusarová-Poliová. Italové, kteří po pádu ve volném tanci skončili na třetím místě, žádají potrestání viníků. "Je špatné, že právě olympijské hry byly poškozeny ruskou mafií. Kdokoliv se provinil, musí být potrestán," dodala italská krasobruslařka.

Zlaté medailisty ze soutěže tanečních párů Marinu Anissinovou s Gwendalem Peizeratem nejnovější informace překvapily. "Jsme šokováni zprávami, které naznačují, že mohly být výsledky domluvené. Je to rozhodně znepokojující, ale naše vítězství bylo zcela zasloužené," uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters Peizerat.

Podle dostupných informací o obsahu nahrávek však právě Peizeratova partnerka měla být s Tochtachunovem v kontaktu. Podle vyšetřovatelů měl Tochtachunov nejprve hovořit s matkou tanečnice a po skončení olympijských her mu měla Anissinová volat a sdělit mu, že by zlatou medaili získala i bez jeho pomoci. Její jméno však ve spisech k tomuto případu v této chvíli nefiguruje.

Také ruská sportovní dvojice Jelena Běrežná, Anton Sicharulidze trvá na tom, že rozhodování na olympijských hrách bylo korektní, a skandál považuje jen za mediální bublinu. "Tento skandál pomůže americkým televizním stanicím přitáhnout diváky ke krasobruslení. Každý teď bude chtít vidět kriminálníky na ledě," řekl rozčilený Sicharulidze.

"Kanaďané a Američané by měli být zticha a radovat se ze zlatých medailí, které jim byly darovány," dodal ruský krasobruslař, který narážel na dodatečné udělení zlatých olympijských medailí kanadskému páru Jamie Saleová, David Pelletier. Ruští krasobruslaři navíc chtějí nejmenovanou americkou televizní stanici žalovat za to, že se záběry jejich jízdy objevily v šotu informujícím o zatčení Alimžana Tochtachunova.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž