Sedlčany určí šampiony v kvadriatlonu

P r a h a - Závodníci z dvanácti zemí budou v sobotu v Sedlčanech bojovat o tituly mistrů světa ve středním kvadriatlonu. Tento triatlon obohacený o kajak se už dlouho pere o místo na slunci a právě v Sedlčanech už zapustil hluboko kořeny a letos se tu koná už osmý ročník závodu, při němž zhruba sto padesát zúčastněných čeká 2,5 km plavání, 10 km na kajaku, 50 km na kole a závěrečný desetikilometrový běh. "Vzhledem k tomu, že letos se z organizačních důvodů nekoná tradiční světový šampionát v dlouhém kvadriatlonu na Ibize bude vrchol sezony právě v Sedlčanech," vysvětluje Václav Marek, ředitel závodu a šéf evropské kvadriatlonové federace.

K favoritům jednoznačně patří Miroslav Podborský i Šárka Skalická, kteří po pěti závodech vedou Evropský pohár. Podborský před týdnem obhájil evropský titul a chce dokázat, že nemá konkurenci. Těžší bitva se soupeřkami čeká podle papírových předpokladů Skalickou, na kterou se chystají hlavně Němka Nicklasová a Transchardová z Francie.

Nedávné zranění páteře zabránilo v obhajobě titulu Áje Polívkové. "Trénuji teprve deset dní," oznámila zklamaně na tiskové konferenci v pražském hotelu Hilton cyklistická reprezentantka, která při tréninku vjela v červenci do kolejí a měla nepříjemný pád. "Mohu zatím jen jezdit na kole. Nejhorší na páteř je běh a rotace na kajaku - zkoušela jsem to, ale po osmi stech metrů skončila... škoda."

V Sedlčanech se bude také v pátek jednat o budoucnosti tohoto sportu. "Dohodneme se zda nesloučíme evropskou a světovou část v jednu," objasňuje Marek.

Závod v němž si vítězové odvezou prémii deset tisíc korun startuje na sedlčanské přehradě v 11.30 (Muži, junioři, veteráni). Vítězové budou vyhlášeni na náměstí v 16 hodin. Cyklistická část se pojede dvakrát na trase Sedlčany - Sedlec-Prčice a běh na pětikilometrové trati Sedlčany - Červený Hrádek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž