Snowboardistka Eva Samková se s pilotem Martinem Šonkou proletěla v jeho akrobatickém letadle. | foto: Red Bull

Samková si vyzkoušela roli pilota. Hustý, řekla po akrobacii s Šonkou

  • 1
Teprve pomalu začíná chodit, pochroumaný kotník Evy Samkové se dává postupně dohromady. Létat už však zlatá snowboardkrosařka ze Soči může. Jako host totiž přijela na druhý závod světové letecké série Red Bull Air Race v chorvatské Rovinji a český pilot Martin Šonka ji vzal s sebou na palubu svého speciálu.

Na vlastní kůži si Samková vyzkoušela, co elitní piloti zažívají. "Nooo, na začátku to teda bylo dost divný, jak letadlo strašně rychle mění směr. Byl to strašnej nezvyk, ale pak to bylo hustý, ta brána, ty pylony se blíží tak strašně rychle, vůbec nechápu, jak to piloti můžou všechno stíhat," vyprávěla, když vystoupila z letadla.

Ve vzduchu zažila přetížení až 6,6 G. A to už je docela dost. "V jednu chvilku to byl docela extrém, delší dobu by to nebylo nic příjemného. Ale když jsme třeba letěli hlavou dolů, tak jsem se smála, to byla paráda. Hlavně mám radost, že to vydržel můj žaludek, trochu jsem se bála, co na to řekne," prozradila Samková.

Šonka pak v těžkých podmínkách po nevydařené kvalifikaci zabojoval, bral šesté místo a tři body. O jednu příčku tak vylepšil své dosud nejlepší umístění z Abú Zabí.

"Fakt to bylo náročný. Podmínky v trati se strašně měnily, vítr foukal z úplně opačné strany, než v minulých dnech. V každé bráně vás to tlačilo do pylonů," popisoval. "Chybce jsem se sice nevyhnul, ale prošli jsme mezi osm nejlepších a to se počítá."

Další závod se letí 17. a 18. května v Malajsii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž