Orlando Duque, šampion v cliffdivingu, se pouští ze sloupu na Mánesově mostě.

Orlando Duque, šampion v cliffdivingu, se pouští ze sloupu na Mánesově mostě. | foto: www.redbullmedia.cz

Salto z Mánesova mostu do Vltavy. Skokan-šampion se představil i v Praze

  • 0
Po připraveném žebříku vyšplhal na desetimetrový sloup na Mánesově mostě. Praha se teprve probouzela do dalšího dne. Chvílí se díval na hladinu Vltavy a pak... Tři, dva, jedna... Jump.

Orlando Duque, devítinásobný světový šampion v cliffdivingu, tedy skocích do vody z výšky, se představil v Praze.

Tmavé vlasy vlály za ním. Salto vpřed a zmizel pod vodu.

I pro Michala Navrátila, jediného českého skokana v šampionátu, to bylo něco výjimečného. "Paráda. Šlo to hladce. Skákat doma a na takovém místě! Jsem moc rád, že jsem u toho mohl být."

Orlando Duque na Mánesově mostě

Orlando Duque na Mánesově mostě

"Zrovna jsem na cestě mezi dvěma zastávkami šampionátu Red Bull Cliff Diving a v Praze jsem úplně poprvé. Moc se mi tu líbí a tenhle most mě zaujal. A tak jsme se s Michalem Navrátilem shodli, že by to mohl být hodně pěkný skok. Všechno vyšlo úplně perfektně. Byl to zážitek. Nádhera," sypal ze sebe Orlando se svým typickým úsměvem.

Duque i český Navrátil se předvedou i v Česku v pátek a v sobotu na 10. ročníku akce HIGH JUMP v lomu v Hřiměždicích.

Orlando Duque

Orlando Duque v Mostaru.

Narodil se 11. září 1974 v Kolumbii. Skákal nejprve do vody "klasicky". "Po fotbalovém tréninku jsem chodil do bazénu a díval se na skokany. Jednou se mě trenér zeptal, jestli to nechci zkusit taky." Duque se dokonce kvalifikoval na olympiádu v Barceloně 1992, jenže pro skokany tehdy v kolumbijské výpravě nezbylo místo.

O tři roky později se přesunul do velkých výšek. Vydělával si třeba v Rakousku, v obleku klauna skákal z jeřábu do ohnivého bazénu z 25 metrů. "Vypadal z té výšky jako popelník." Z šaška se však stal králem. Je devítinásobným mistrem světa v cliffdivingu a jeho jméno je zapsáno v knize rekordů díky perfektnímu skoku, za který dostal v roce 2000 od rozhodčích sedm desítek. "Každý k němu vzhlíží. Umí asi nejlepší dopad ze všech a dokáže ho předvést i na závodech. Tím má hned jistých devět bodů z deseti," říká český cliffdiver Michal Navrátil.

(bb)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž