PERMON = ARROWS. Ve včerejším přípravném utkání před akademickým mistrostvím světa nastoupili baseballisté Arrows Ostrava proti Koreji v retro dresech. Ostravský klub si připomíná výročí 35 let své existence.

PERMON = ARROWS. Ve včerejším přípravném utkání před akademickým mistrostvím světa nastoupili baseballisté Arrows Ostrava proti Koreji v retro dresech. Ostravský klub si připomíná výročí 35 let své existence. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Reprezentant Malík: Korejci těží z rychlosti

Těžký soupeř čeká českou baseballovou reprezentaci v úvodním zápase akademického mistrovství světa, které odstartuje dnes v 19 hodin v areálu Arrows v Ostravě-Porubě. Korejský tým, s nímž se dnes Češi utkají, včera v přípravném utkání lehce přehrál tým Arrows Ostrava 14:4.

"V úterý jsme hráli přátelák s reprezentací Tchaj-wanu a v porovnání s nimi jsou na tom Korejci pálkařsky lépe. Hlavně co se týče silových odpalů," uznal český reprezentant Jakub Malík, který nyní hraje uznávanou nizozemskou ligu.

V čem jsou ještě Korejci silní?
Hrají klasický baseball světové úrovně. Znamená to především výbornou obranu a nadhazovače, kteří se u nás opravdu nevidí, především co se týká rychlosti. A všichni mají profesionální přístup.

Máte zkušenosti z mistrovství světa i Evropy. Už jste narazil na silnější tým?
Určitě třeba na americké týmy. Američané mají na většině světových akcí hráče, kteří za další dva roky hrají tu nejvyšší soutěž. A myslím si, že letos to bude stejné. Zase budou nejlepší. Vždyť minulý týden na turnaji v Holandsku dvakrát porazili Kubánce, kteří budou hlavními favority olympijského turnaje.

Většina českých reprezentantů, kteří hrají či dříve hráli v týmu Arrows, v barvách svého mateřského klubu proti Koreji nenastoupila. Vy jste byl výjimkou. Dostal jste od reprezentačního kouče svolení?
Trenér Arrows mě požádal, abych reprezentoval náš klub v tomhle zápase, aby měl vyšší úroveň. A mně nevadí zahrát si zápas navíc. Jen reprezentační trenér měl požadavek, abych nehrál v poli. Takže jsem jen chodil na pálku místo nadhazovače.

Ale na pálce se vám nedařilo. Povedl se vám jenom jeden odpal ze čtyř možností.
Nechci se vymlouvat. Určitě jsou korejští nadhazovači bezesporu kvalitní. Ani v holandské lize nejsou k vidění tak rychlí nadhazovači. V tom jsem měl trošku problém. Ale byla to pro mě jen příprava. Navíc to byl obrovský rozdíl oproti kvalifikaci na mistrovství Evropy, kterou jsme hráli minulý týden. Tam nadhazovači házeli dvakrát pomaleji.

Korejský tým vás čeká na úvod světového šampionátu. Přišli jste na něco, co by mohlo na soupeře platit?
V tom otevíracím zápase musíme hrát precizní obranu a nadhazovači nesmí pouštět mety zdarma. Pak to může být vyrovnané.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž