Stanislav Ježek

Stanislav Ježek | foto: Dan Materna, MAFRA

Ježek zabral a je v reprezentaci. I proto, aby nemusel předělávat plakát

  • 3
Musel bojovat až do poslední jízdy. Teprve pak si Stanislav Ježek, pátý vodní slalomář z olympiády, mohl říci: Jsem opět v reprezentaci. A také: Nemusíme předělávat plakát. Právě Ježkova tvář totiž září vedle Vavřince Hradilka z plakátu, který zve na zářijové mistrovství světa vodních slalomářů v Praze.

Před závěrečným čtvrtým dílem české kvalifikační série na kanálu v Troji však Ježkovi hrozilo, že se do tříčlenného národního týmu pro sezonu 2013 vůbec nemusí vejít.

Složení reprezentace

Muži:
K1:
  Prskavec, Přindiš,  Hradilek
C1: Ježek. M. Jáně, Gebas
C2: Kašpar+Šindler, Karlovský+J. Jáně, Volf+Štěpánek

Ženy:
K1:
1. Hilgertová. Kudějová, Ornstová (Dukla)
C1: 1. Hošková, Jančová, Satková

"Bál jsem se, že ten plakát budeme muset nechat předělat, tak jsem přitlačil, abych pro mistrovství zůlstal i závodníkem a nebyl jen figurkou mezi organizátory," usmíval se poté, co vyhrál závěrečnou kvalifikaci a zajistil si tak reprezentaci

Na podzim bude v Praze dokonce i jedním z nejdůležitějších mužů organizačního výboru. A ten musí šetřit. Třeba i na výrobě nových plakátů. "Všechno stojí peníze. V tomhle státě si sice všichni myslí, že na pořádání mistrovství světa dostanete půlmilionovou dotaci od státu a všichni se na tom mohou přiživit, ale ve vodním slalomu to takhle fakt nefunguje."

Loni na olympiádě v Londýně 35letý kanoista tvrdil, že už je na čase, aby ho mladí z reprezentace vyšoupli. "Říkám to pořád. Ale když dojde na lámání chleba, nechce se mi opouštět ty pozice," přiznává nyní. Druhé, šesté a třetí místo z úvodních tří kvalifikací ho vystavily do nezáviděníhodné pozice. V neděli potřeboval vyhrát, aby měl jistotu bez ohledu na výsledky ostatních.

Tak vyhrál... "Když jsem slyšel čas Tomáše Raka, řekl jsem si: Do háje, to je dobrý čas, to budu muset hodně přidat. Ale vyšlo to." Reprezentační tým pro Světový pohár a mistrovství Evropy dostal definitivní podobu. K jistotě startu na mistrovství světa však musí každý z nominovaných splnit ještě jednu podmínku: proniknout na "Evropě" nebo v některém z pohárových závodů alespoň jednou do desetičlenného finále.

Komu se to nezdaří, bude muset potvrdit své místo v reprezentaci při letním donominačním závodě. Ovšem body z jarní kvalifikační série se mu započtou.

Do národního týmu se nakonec vmáčkli i kanoista Vítězslav Gebas, minulou sezonu šestý v seriálu Světového poháru, a kajakář Jiří Prskavec, předloni senzačně bronzový na mistrovství Evropy. Naopak v týmu chybějí dlouholetá stálice Irena Pavelková, ale také Luboš Hilgert, syn nejlepší české kajakářky Štěpánky Hilgertové. Ta měla postupovou jistotu již po sobotním prvenství, které v neděli ještě "orazítkovala" dalším triumfem.

Závěrečný nominační závod vodních slalomářů

Praha, Troja

Muži:
K1
: 1. Prskavec 79,96 (0 trestných sekund), 2. Přindiš 81,01 (0), 3. Cvikl (všichni USK Praha) 81,63 (0),
C1: 1. Ježek (USK Praha) 85,74 (0), 2. Rak 86,70 (0), 3. Gebas (oba Dukla Brandýs nad Labem) 88,17 (2),
C2: 1. Volf, Štěpánek 89,02, 2. Karlovský, Jáně (všichni Dukla) 91,01, 3. Koplík, Vrzáň (USK Praha) 93,13,

Ženy:
K1:
1. Hilgertová (Dukla) 90,60 (0), 2. Kudějová 91,47 (2), 3. Vojtová (obě USK Praha) 92,20.
C1: 1. Hošková (USK Praha) 108,11 (2).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž