Radost říčanských ragbistů

Radost říčanských ragbistů. | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Ragbyové Říčany mění kouče, přichází Brabec z klubu největšího rivala

Ragbyový kouč Marek Valeš už není trenérem Říčan. V třiatřiceti nejmladší a nejúspěšnější trenér v historii klubu nečekaně končí po triumfu v jarním Poháru Komerční branky. Jméno jeho nástupce je ještě překvapivější - elitní tým v zemi povede Antonín Brabec.

Pětatřicetiletý nedávný reprezentant Brabec je odmalička spjatý s Tatrou Smíchov, největším říčanským rivalem z posledních let.

Od roku 1995 jen tři kluby (Sparta dvakrát, Praga, Brno) narušily hegemonii Říčan a Tatry v nejvyšší soutěži.

Říčany získaly pět titulů, Tatra Smíchov čtyři. Brabec byl u všech jako hráč, s přechodem do Říčan aktivní kariéru nejspíš definitivně ukončí.

Vedle Tatry Smíchov působil i v zahraničí, nastupoval za anglické týmy FC Cliffton a RFC Marlow, ve Francii hrál za Saint Nazaire a Lescar.

V české reprezentaci odehrál 43 utkání a 17 turnajů v sedmičkách. V roce 1995 byl vyhlášen ragbistou roku. V současné době je šéftrenérem české reprezentace 7´.

"Marek Valeš odchází po vzájemné dohodě s vedením klubu. O možnostech jeho dalšího působení u říčanských ragbistů se jedná," řekl klubový šéf David Frydrych.

Valeš ještě v roce 1996 vybojoval s Říčany titul jako hráč, o rok později utrpěl zranění oka a hráčskou kariéru musel skončit. Stal se trenérem, v roce 2004 se na zisku titulu podílel jako asistent, v následujících dvou letech už jako hlavní kouč. Za rok 2006 vyl vyhlášen trenérem roku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž