Ragbisty čeká zápas ME v Portugalsku

Praha - V sobotu vstoupí čeští ragbisté do nové sezony a hned je v Lisabonu čeká zápas divize A mistrovství Evropy s Portugalskem. Český tým měl odcestovat na Pyrenejský poloostrov už dnes, předzápasové soustředění v Lisabonu mu však o den zkrátily problémy s odletem z Prahy.

Utkání začne v sobotu v 15:00.  Kvůli hustému sněžení muselo ruzyňské letiště v poledne omezit provoz. Odvolán byl také odpolední let do Lisabonu, kterým měli ragbisté odcestovat. "Vrátili nás zpět, máme letět ráno v 06:50, snad už to dopadne," řekl šéf České ragbyové unie Eduard Krützner.

Reprezentanti již mají za sebou týdenní tréninkový pobyt ve Francii z první poloviny února. Po jeho skončení určil nový trenér reprezentace Christian Galonnier nominaci 22 hráčů pro souboj s Portugalskem.

"Soustředění bylo zaměřeno hlavně na maximální zátěž hráčů a jsem s ním spokojen," řekl Galonnier, kterého však trápí značné výkonnostní rozdíly mezi jeho svěřenci. To je prý dáno hlavně tím, že hráči působící v zahraničí jsou rozehraní, zatímco ragbisté působící v domácí soutěži ke kvalitnímu tréninku možnost neměli.

Přesto podle asistenta trenéra Jana Macháčka jede český celek do Lisabonu s vysokými ambicemi. "Portugalci jsou vítězi posledního ročníku nejvyšší divize mistrovství Evropy, přesto se je budeme snažit co nejvíce potrápit.

Poslední vzájemný souboj v Praze vyšel lépe soupeři, ale musel se po našem kvalitním výkonu strachovat o výsledek až do konce utkání," dodal Macháček, že
těsná prohra 8:13 tehdy zvedla hráčům sebevědomí.

Český tým nastoupí v Lisabonu v téměř v kompletní sestavě, chybět bude pouze z pracovních důvodů Jan Žíla, nenastoupí ani hrající trenér Jan Macháček, který je po operaci kolena a nejcitelnější ztrátou je absence Martina Jágra z Toulonu.

Vítěz ankety Ragbista roku 2004 si v nedělním zápase poranil tříslo a v nominaci jej nahradil Zdeněk Žák.

Nominace
Šuster (St. Nazaire/Fr.), Šťastný (L'Isle Jourdain/Fr.), Skall (Sparta Praha), J. Kubálek (Říčany), Rapant (St. Nazaire), Oswald (Tatra Smíchov), Voves (St. Nazaire), Němeček (RFC Bracknell/Angl.), Weber (Dragon Brno), Vondrášek (RFC Bracknell), Mádry (Praga), Leroch (Havířov), Syrový (Praga), Dosedla (Dragon Brno), Kafka (Metro-Racing/Fr.), Pekárek (Říčany), Brabec (Tatra Smíchov), Tomčík (Havířov), Žák (Praga), Rohlík (St. Nazaire), Schlanger (Petrovice), Krejčí (St. Saturnin/Fr.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž