BOJKOT? Ani Sonny Bill Williams z Nového Zélandu si nepřipouští, že by jeho tým mohl na příštím MS chybět. Funkcionáři národního svazu přesto mluví o bojkotu.

BOJKOT? Ani Sonny Bill Williams z Nového Zélandu si nepřipouští, že by jeho tým mohl na příštím MS chybět. Funkcionáři národního svazu přesto mluví o bojkotu. | foto: Reuters

Příští šampionát v ragby bez Nového Zélandu? Velmoc hrozí bojkotem

  • 3
Světový šampionát v ragby bez Nového Zélandu? Stejná představa jako vídeňská káva bez šlehačky. Přesto může na takovou eventualitu dojít. Velmoc totiž hrozí bojkotem MS 2015, protože jí vadí marketingová politika Mezinárodní ragbyové rady (IRB).

Šéf Novozélandské ragbyové unie Steve Tew uvedl, že účastí na aktuálním MS přicházejí All Blacks o 13 milionů novozélandských dolarů (185 milionů korun).

Podle Tewa je tento deficit způsoben politikou IRB, která aplikuje striktní pravidla týkající se reklam během mistrovství světa. Zároveň také snižuje počty mezinárodních zápasů a týmy tak mají stále menší možnosti propagovat své partnery.

IRB na veřejné prohlášení Novozélanďanů okamžitě reagovala tiskovým prohlášením, že ohledně financí je připravena s týmy jednat.

Myšlenka bojkotu mistrovství světa nicméně nemá příliš příznivců ani na straně All Blacks. "Asi si dokážete představit, jak by naše země reagovala. Lidé by nebyli moc šťastní. I pro nás ragbisty by to bylo zničující, kdybychom věděli, že si nezahrajeme na mistrovství světa," poznamenal novozélandský reprezentant Keven Mealamu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Deficit, Ragby