Momentka z baseballového finále mezi Kotlářkou Praha a Draky Brno | foto: Jan Beneš

Vrcholí baseballové finále: Kotlářka hodlá doma sesadit z trůnu Draky

  • 0
O víkendu se rozhodne, kdo získá titul v baseballové extralize. Stav finálové série mezi Draky Brno a Kotlářkou Praha je po dvou zápasech 1:1, nyní se však bude hrát v Praze. V sobotu se odehrají dva duely, série se hraje na tři vítězná utkání. Pokud bude stav 2:2 na zápasy, týmy se přesunou na rozhodující pátý duel do Brna.

„To však nechceme dopustit, titul musíme konečně dostat do Prahy,“ říká odhodlaně Daniel Vavruša z Kotlářky, ještě nedávno hráč slavných New York Yankees.

Od vzniku samostatné České republiky nevybojoval doposud žádný pražský tým extraligový titul. Devatenáctkrát se to povedlo Drakům Brno a jednou Technice Brno. „My to tak neprožíváme. Pro klub by byl sice dvacátý titul milníkem, ale my chceme hlavně vyhrát,“ říká Pavel Budský z Draků Brno.

Sázka na mládí i na menší hřiště

Ve finále se opět sejde mnoho reprezentantů, opravdová domácí elita. Kotlářka sází hlavně na mladší hráče se zkušenostmi ze zámoří - v jejím týmu působí již zmíněný Vavruša z New York Yankees, Jakub Sládek zase oblékal dres týmu Philadelphia Phillies. A z USA se vrátil také skvěle hrající Petr Síla.

„Jenže naše soupiska je zkušenější. Většina z nás už má několik titulů, víme, co obnáší dotáhnout sérii do vítězného konce. Ano, nemáme tolik hráčů, kteří si zkusili zahraniční ligu, ale zkušenosti nakonec rozhodnou pro nás,“ věří brněnská baseballoví legenda Pavel Budský. Právě on se stal historicky prvním Čechem, který podepsal profesionální smlouvu s týmem Major League Baseball, nejslavnější ligy světa.

Kotlářce může nahrávat menší hřiště, které je kratší než to brněnské, kde se hrálo před týdnem. „V tom bychom měli mít výhodu, protože máme víc pálkařů, kteří dokážou odpálit homerun. Ale nelze stavět taktiku na homerunech. Když po něm pálkař cíleně jde, většinou se nepovede. Hlavně dobře pálit a tím ničit soupeře,“ přeje si Vavruša.

Rozhodovat budou homeruny

Podle Budského však budou homeruny v Praze rozhodující. „Vyhraje ten, kdo jich dá víc. V Brně se bojuje o každou metu a na Kotlářce o to, kdo odpálí dál. My však máme skvělé nadhazovače.“ Právě Petr Minařík a Martin Schneider v této činnosti dominují. Na druhé straně zase Jakub Sládek z Kotlářky má v letošní sezoně nejvíce homerunů.

V Praze se tak očekává velká bitva. Jakou má české finále úroveň a parametry ve srovnání s americkou MLB? Nechme promluvit Vavrušu, který se jako jeden z mála Čechů dostal do špičkového amerického týmu. „Určitě děláme víc chyb než za mořem, tedy hlavně v poli. Ale myslím, že tohle finále by bylo atraktivní i pro amerického diváka.“

První zápas začne v sobotu ve 11.30, druhý ve stejný den v 15.00. Případný rozhodující duel by se hrál v neděli od 13.00 v Brně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž