Pouze jedna jiskra z popelu

M l a d á B o l e s l a v -
Jako z jiného světa, uprostřed nejistot a pádů na krasobruslařském mistrovství republiky, zahořela v plném jasu volná jízda Kateřiny Beránkové a a Otty Dlaboly. Sportovní dvojice evropské úrovně svázala smršť obtížných kreací jiskrným projevem, v němž hudba neudávala jen rytmus. "Odvážím se tvrdit, že to byla jejich životní jízda," řekl trenér Ivan Rezek. "Trochu jsem je od mantinelu dirigoval, aby to nepřepískli a na konci neumírali." Co předvedli už trojnásobní mistři republiky? Především trojité skoky: sólový toeloop, tvistovaný neboli do výšky vyhozený lutz, hozený salchov a toeloop. Partnerka se vzduchem nalétala požehnaně. A také se svými devětačtyřiceti kilogramy lehoučce, i s jistými dopady. "Byla to opravdu naše nejlepší volná života," dosvědčil Dlabola. "Vystačil jsem se silami skoro do konce, led tu hezky jede." Za nejtěžší prvek pokládá sólový trojitý toeloop, otevírající efektně jízdu. Hudba, soundtrack z filmu Zoro, vnikla páru do krve. "Mám ráda optimistickou muziku," vyznala se Beránková, která má za nejnebezpečnější moment jízdy považuje poslední zvedanou figuru. "To jsou chvíle, kdy docházejí síly." Pěti čistými trojitými skoky se Lukáš Rakowski prosadil k titulu v závodě mužů, poznamenaným mnoha pády. Nezvykle hluboko klesla soutěž žen, v níž titul překvapivě získala Eva Chudá. Dva taneční páry za neúčasti loňských mistrů Hrázské a Procházky naznačily jistou naději pro delší budoucnost. Nominace na mistrovství Evropy ve Vídni: Rakowski, Chudá, Beránková - Dlabola, Kovalová - Szurman.

Sportovní dvojice: 1. Beránková, Dlabola (Stadion Brno) 1,5, 2. Krutská, Sedlmajer (USK Praha) 3,0.

Tance: 1. Kovalová, Szurman 2,0, 2. Kvarčáková, Jandejsek (všichni OKK Ostrava) 4,0.

Muži: 1. Rakowski (Cosmetic Ostr.) 1,5, 2. Horák (FSC Brno) 3,0, 3. Šrom (SKK Karviná) 5,0, 4. Nekola (USK) 5,5, 5. Diviš (Autoškoda) 7,5.

Ženy: 1. Chudá (Cosmetic) 1,5, 2. Šeniglová (Stadion) 3,5, 3. Dytrtová (Karviná) 4,0, 4. Lehká (Litv.) 6,5, 5. Morávková (KK Pard.) 8,0, 6. Hegerová (USK) 9,5.

Junioři: 1. Štefl (Brno), juniorky: 1. Hudziecová (Třinec), tance: 1. Kadlčáková, Bílek (Ostr.), dvojice: 1. Zlatohlávková, Štefl (Brno).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž