Irský ragbista Conor Murray skóruje v utkání proti Walesu.

Irský ragbista Conor Murray skóruje v utkání proti Walesu. | foto: Reuters

Neobvyklé skóre. Ragbyová řež nejlepších evropských týmů vítěze neměla

  • 8
Souboj dvou nejlepších evropských ragbyových národních mužstev skončil neobvyklou remízou, Irsko ve svém úvodním duelu Poháru šesti národů hrálo s Walesem 16:16, byť vedlo 13:0, ale v závěru muselo dotahovat. Už v sobotu Anglie vyhrála ve Skotsku 15:9 a Francie zdolala Itálii 23:21.

Irové jsou vítězem posledních dvou ročníků nejvýznamnější evropské soutěže reprezentací, Wales vyhrál Six nations dvakrát před irskými triumfy. Ve světovém pořadí je Wales čtvrtý za hegemony z jižní polokoule Novým Zélandem, Australií a Jižní Afrikou, Irové jsou šestí za Argentinou.

V Dublinu se hrálo předčasné finále, remíza, což je v ragby neobvyklý výsledek, dává šanci na celkové vítězství oběma evropským mocnostem.

Wales hraje venkovní duel už jen v Anglii, ostatní soupeře Skotsko, Francii a Itálii má doma. Irové mají těžší los, hrají ve Francii i v Anglii. I proto byl duel s Walesem pro obhájce velmi důležitý. A dobře ho začal.

Dva trestné kopy Sextona, pětka Murrayho po vytrvalém tlaku a Sextonova konverze zajistily Irům v 27. minutě vedení 13:0.

Velšané se rozjížděli pomalu. Když v 19. minutě Biggar nedal trestný kop a vzápětí kvůli zranění kotníku odstoupil, nevypadalo to s nimi optimisticky. Ale Biggarůmv náhradníkm Priestland prožil výborný den.

V 32. minutě proměnil trestný kop, byly to teprve prvními body pro Wales v zápase. Po tlaku kolem brankoviště vazač Faletau položil pětku a Priestland z následného kopu snížil do půle na 13:10. A krátce po přestávce Priestland z dalšího trestného kopu srovnal na 13:13.

Byla to vyrovnaná bitva, útoky a nadějné příležitosti se střídaly na obou stranách. Sedm minut před koncem hostující útoková spojka dokonala obrat na 16:13 pro Wales. Ale Irové vzápětí díky Sextonovi srovnali.

Irsko - Wales 16:16 (13:10)

Body Irska
Pětka: 27. Murray
Trestné kopy: 5., 14, 75. Sexton
Konverze: 28. Sexton

Body Walesu
Pětka: 38. Faletau
Trestné kopy: 32., 46. a 73. Priestland.
Konverze: 39. Priestland


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž