Mistr světa 2008 v kulturistice seniorů Egypťan Hamouda.

Mistr světa 2008 v kulturistice seniorů Egypťan Hamouda. | foto: Martin Jebas

Plzeň se tento víkend mění v město kulturistiky

Česko vítá hvězdy kulturistiky. V plzeňském kongresovém centru Park Hotel na Borech se uskuteční mistrovství světa juniorů a masters v kulturistice a fitness. Plzeňský region tak bude hostit jednu z nejvýznamnějších nejvýznamnější událostí světa kulturistiky.

"Po světovém šampionátu v kulturistice mužů v Ostravě v roce 2006 to bude další akce podobného významu. Když pořádání šampionátu odřekla italská federace, získal Svaz kulturistiky a fitness možnost uspořádat tak významnou akci. Jsme velice rádi, že jsme získali podporu plzeňského kraje i samotného města," řekl jeden z hlavních organizátorů šampionátu Stanislav Pešát.

Záštitu nad světovým šampionátem navíc převzal primátor města Plzně Pavel Rödl.

Už v pátek do Plzně dorazilo přes 250 závodníků z více než 40 zemí světa. Ze sobotního semifinále postoupí šest nejlepších v každé z 18 kategorií do nedělního finále, které začne ve 13 hodin.
 
"Diváci se mohou těšit na startující jak z tradičních zemí, tak z míst zavánějících exotikou, jako jsou například Barbados, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Trinidad a Tobago či Japonsko," láká Pešát.

Mezi největší hvězdy šampionáty budou patřit čerstvý mistr světa 2008 v kulturistice seniorů Egypťan Hamouda, loňský absolutní mistr světa v kategorii masters Ukrajinec Kudlay, trojnásobný mistr světa Thomas Scheu z Německa.

"Jejich souboj v kategorii do 50 let nad 90 kg s našimi Romanem Tycem a Radkem Čejkou budou patřit zcela jistě mezi vrcholy mistrovství světa," uvedl Pešát.

Titul mistryně světa z loňského roku v Budapešti bude v juniorské kategorii fitness obhajovat Eva Sváčková.

"O medaile se zcela jistě poperou junioři Lukáš Topinka a Milan Šádek, zastoupení bude mít i Plzeň v podobě kulturisty Milana Bodláka a fitnessky Jolany Václavíkové. Perličkou je rovněž start 13 borců v kategorii mužů nad 60 let, doplňuje Stanislav Pešát.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž