Alain Bernard

Alain Bernard | foto: Reuters

Plavecká federace neschválila plavky, ve kterých padly světové rekordy

  • 3
Francouzské plavecké hvězdy mají smůlu. Mezinárodní plavecká federace totiž neschválila plavky, v nichž vytvořili Alain Bernard a Frédérick Bousquet fantastické světové rekordy na nejkratších kraulařských tratích.

Olympijský šampion Bernard na dubnovém francouzském šampionátu jako první muž pokořil na kraulařské stovce hranici 47 sekund a zaplaval rekord 46,94. Na stejném mistrovství překonal maximum na poloviční trati Bousquet. Jenže první jmenovaný měl na sobě model Arena X Glide. A druhý plavky s názvem Jaked 01.

Mezinárodní plavecká federace (FINA) v úterý zveřejnila seznam 202 plaveckých modelů, které splňují normy a mohou být dále používány. Výše zmíněné typy mezi nimi chybějí.

FINA se rozhodla stanovit nová pravidla pro vlastnosti plavek poté, co za posledních 18 měsíců padlo více než sto světových rekordů. V centru kontroverze jsou především plavky po celém povrchu pokryté polyuretanem, jenž napomáhá k lepšímu nadnášení. Starší modely obsahovaly pouze polyuretanové části.

"Po prozkoumání 348 úborů od 21 výrobců FINA rozhodla následovně: 202 modelů je schváleno, 10 odmítnuto kvůli tomu, že neprošly testy týkající se nadnášení a/nebo tloušťky," uvedli představitelé plavecké federace. Dalších 136 typů plavek musí být upraveno tak, aby vyhovělo pravidlům. Výrobci na to mají 30 dnů.

Světový šampionát v Římě se koná na přelomu července a srpna.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž