Květoslav Svoboda

Květoslav Svoboda - Plavec Květoslav Svoboda | foto: MF DNES

Plavec Svoboda zlomil letitý rekord

Plzeň - Dlouhých 19 let odolával rekord Ondřeje Bureše na 1500 metrů volným způsobem, hlavní trati Velké ceny Plzně v plavání. Až minulou sobotu padl. Burešův výkon překonal v 28. ročníku Květoslav Svoboda, český reprezentant ze Znojma. Čas 15:40 min. vylepšil téměř o jedenáct vteřin (15:29,45).

"Při závodě jsem se nehnal za rekordem, ale vyšlo to. Postupně jsem zrychloval, plavalo se mi dobře," svěřil se v cíli Svoboda.

Svoboda bojoval na trati sám.

Jeho největší soupeř, Jakub Fichtl z pořádající Radbuzy Plzeň, si vybral jinou trať. "V Česku se mi to stává docela často. Ale další kluci se postupně zlepšují, třeba Michal Rubáček. Je to dobře, musíme jít nahoru. Evropa i svět nám utíkají," mínil znojemský borec.

O tom, že se vydá závodit do Plzně, paradoxně rozhodl hokej. "Je to tak," smál se Svoboda.

"Můj nejlepší kamarád ze Znojma Milan Procházka hraje za karlovarskou Energii. A ta zrovna v sobotu hostila v derby Plzeň." Z bazénu na Slovanech tak plavec zamířil rovnou na karlovarský stadion a Procházkovi tleskal za vítězství 4:1.

Velká cena pro něj byla zpestřením tvrdého tréninku. Svoboda teď týdně uplave 80 kilometrů. "Mám toho docela dost. O to víc mě těší, že se mi závod povedl." Trojnásobný mistr České republiky si letos přivezl ze světového šampionátu v Šanghaji čtvrté místo.

"Jak jinak. Už je to blok, zase mi to na psychice nepřidalo. Ze světových soutěží jsem přivezl už osmou bramborovou medaili. Asi si ty brambory začnu vozit s sebou, pro štěstí," povzdychl si Svoboda.

Nevzdává se. V hlavě už má olympijský Peking, tam směřuje veškeré úsilí. "Po všech patáliích a nemocech, které mám za sebou, je to obrovský cíl. Letos se chci dostat na tři tisíce uplavaných kilometrů za rok. Jiná cesta zpátky mezi elitu nevede," uvedl Svoboda.

V Plzni byl suverénní. Druhý v cíli, Jan Ježek z domácí Slavie VŠ, na něj ztrácel minutu a devatenáct vteřin. Na Velké ceně startovalo celkem 267 závodníků z 18 českých oddílů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž