Michael Mrůzek se občerstvuje. Většina plavců pila iontové nápoje po každém ze čtyř kol, které na řece plavali.

Michael Mrůzek se občerstvuje. Většina plavců pila iontové nápoje po každém ze čtyř kol, které na řece plavali. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Plavec Mrůzek se učil prát se s říčními proudy

  • 0
Viedma (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Plave celá Mrůzkova rodina. A výborně. Maminka Petra a otec Michael pravidelně sbírají body pro družstvo Krnova v Českém poháru v dálkovém plavání. Děti Tereza a Michael patří k české špičce. A mladý Michael v minulých dnech na závodech Světového poháru v Argentině zjistil, jak daleko ještě má ke světové elitě.

"Musím ještě sbírat hodně zkušeností," prohlásil poté, co v Rosariu na 15 kilometrů doplaval osmnáctý a ve Viedmě závod na 10 kilometrů nedokončil. Od Rosaria ho ale trápily střevní problémy.

S těmi bojuje většina plavců, kteří přijedou poprvé do Argentiny. Prošel si jimi Rostislav Vítek, nejlepší z českých dálkových plavců, a loni další Krnovan Libor Smolka. "Snad to příště bude lepší, ale opravdu jsem byl hodně vysílený nemocí," posteskl si Mrůzek poté, co vylezl z Rio Negra ve Viedmě.

Byly závody v Argentině těžší, než jste čekal?
Byly. V takových podmínkách vůbec neumím plavat. Hlavně hodně foukalo a třeba ve Viedmě příliv hnal vodu proti vám, i když jste měli plavat po proudu.

Co bylo pro vás ve vodě úplně nejtěžší?
Proudy, které v řekách jsou. Jiná byla Paraná v Rosariu, jiné Negro ve Viedmě. Tady to ale bylo extrémní, velké vlny, které zvedal silný vítr. Potřebujete pak hodně energie, abyste se porvali s vlnami i protiproudem. A to mi fakt nešlo.

Proudy ale mohou plavcům i pomoci, že?
Pokud je zná a dokáže se v nich pohybovat, tak to má jistě lepší.

Dá se vůbec v Česku v takových podmínkách naučit plavat?
U nás je na řece jediný závod, ve Vltavě, ale asi jen kilometr. U nás šance učit se plavat v proudech není. Proto musíme jezdit na takové závody po světě a sbírat zkušenosti.

Je dálkové plavání hodně o řekách?
Jak kde, ale v podstatě ano. Často se plave v jezerech, v moři, a i tam bývají proudy, takže je to podobné. Chce to znát prostředí.

Co je pro vás největší ponaučení z argentinské mise?
Hlavně vím, že musím hodně trénovat, což je dobrá motivace do budoucna. To je to nejdůležitější, tvrdě dřít. Musím se hodně učit, ale mám ještě takových pět let čas, protože třeba ve Viedmě, jak jsem se díval, jsem byl daleko nejmladší.

V Ostravě studujete vysokou školu a přitom trénujete v KPS Ostrava. Nebude pro vás problém, když jste vytrvalec a v ostravském klubu jsou bazénoví sprinteři?
To ne. Je to pro mě změna, protože se připravuji v padesátimetrovém bazénu, který u nás v Krnově není. V tom to mám lepší. K tomu jsme dělali hodně vytrvalostní tréninky, takže věřím, že to zvládnu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž