Barbora Závadová

Barbora Závadová | foto: Pavel Němeček, MAFRA

Plavci Závadová i Janeček vylepšili na ME nejstarší české rekordy

  • 0
Na mistrovství Evropy plavců v Berlíně padly v nědělních rozplavbách dva letité české rekordy. Barbora Závadová na 400 metrů volný způsob vymazala časem 4:13,18 minuty po 15 letech z rekordních tabulek Hanu Černou-Netrefou, vzápětí padlo i nejstarší národní maximum. Pavel Janeček na v dlouhé polohovce časem 4:21,15 sebral primát Josefu Hladkému, který držel rekord od roku 1983.

Do finále se však noví čeští rekordmani nedostali. Závadová obsadila 12. místo, Janeček byl v konkurenci 31 polohovkářů třináctý. Přímo do finále postoupila vždy jen nejrychlejší osmička.

Dvacetiletý Janeček vylepšil národní rekord o 2,37 sekundy, majitel několika medailí z ME Hladký před 31 lety zaplaval dlouhou polohovku za 4:23,52. "Je pocta překonat takový čas. Snažil jsem se ho překonat celý rok a teď to nakonec vyšlo," řekl Janeček Radiožurnálu. "Na start jsem byl nabuzený a rychle jsem vypálil. Na znaku jsem koukal, že jsem první. Na prsařském úseku šel pak můj rychlý začátek znát a na kraulu jsem už bojoval z posledních sil," popsal.

O rok starší Závadová dnes pokořila čas Černé (4:14,14) bezmála o vteřinu. Na evropském šampionátu v Berlíně nový národní rekord zaplavala už počtvrté. "Věděla jsem, že to nesmím rozjet moc rychle, což jsem nakonec trochu udělala. Síly mi ale naštěstí odcházely postupně. Plavalo se mi dobře. Čtyřstovka volně už není moje hlavní disciplína. Plavala jsem ji proto, abych si ji užila, a to se stalo," uvedla Závadová, specialistka na polohovku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž