Ondřej Polívka s medailemi z mistrovství Evropy 2009

Ondřej Polívka s medailemi z mistrovství Evropy 2009 | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Pětibojaři Polívkovi dali špatné medaile. Na opakování ceremoniálu trvat nebude

  • 1
Lipsko (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Má zlato a stříbro z nedělního závodu mistrovství Evropy. Přesto mu ani jedna z medailí vlastně nepatří. Moderní pětibojař Ondřej Polívka totiž na stupních vítězů pózoval s cennými kovy, které jsou určeny šampionům z úterních štafet. "No stalo se," usmál se Polívka. "Ale na opakování ceremoniálu určitě trvat nebudu."

Kuriózní situace si Polívka všiml až dávno po závodě. V době, kdy spolu s dalšími medailisty z individuálního klání Iljou Frolovem a Adamem Marosim čekali na dopingovou kontrolu.

Ondřej polívka odpovídal zde


"Sedíme, povídáme si a najednou jeden z nich říká: Vždyť já mám medaili ze štafet," líčil Polívka.

Okamžitě se podíval na tu svou. Zlatá byla. Ale místo nápisu "individual" se na ní skví "relay". A co víc, stejného přehmatu se pořadatelé dopustili i v případě jeho stříbra z družstev, kde měl pro změnu svítit nápis "team."

Polívkovy medaile, na nichž je místo team a individual uveden špatný nápis relay

Zvláštní, že Libor Capalini i David Svoboda své medaile měnit nemusejí. Oni totiž tu svou správnou stříbrnou z družstev dostali.

"No co, prostě je půjdu dneska vrátit a snad mi dají ty správné," mávl Polívka nad omylem pořadatelů rukou.

Opakování slavnostního ceremoniálu tak jako ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, kdy se v roli cholerického automobilového závodníka Volejníka prezentoval Petr Nárožný, se ale dožadovat nebude. "Kdepak, určitě na něm trvat nebudu," smál se Polívka.

Ondřej Polívka při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz

Je v klidu. Sám totiž jako by podobné situace přímo přivolával. V dubnu mu totiž pořadatelé za triumf ve Světovém poháru v Káhiře předali trofej pro vítězku ženské kategorie. "Holky měly finále o den dřív a vítězka dostala můj pohár. Takže na mě zbyl ten její." S Litevkou Laurou Asadauskaiteovou už si poháry vyměnili právě až tady v Lipsku.

A že by třeba nic nevracel a raději počkal na úterní závod štafet a po něm dodatečně převzal na stupních vítězů medaile, které mu patří? "To ne, takhle dopředu se radši nedívám," odmítl spekulace o další medaili,o níž bude bojovat spolu s Michalem Sedleckým a Martinem Dvořákem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž