Momentka z futsalového duelu Chrudimi (v bílém) a Vysokého Mýta

Momentka z futsalového duelu Chrudimi (v bílém) a Vysokého Mýta | foto: Michal Klíma, MAFRA

Futsalové derby. Mýtský David vyzve chrudimského Goliáše

  • 0
Sportovní hala ve Vysokém Mýtě v pátek bude dějištěm tradičního derby. Od 20 hodin proti sobě nastoupí domácí futsalisté Nejzbachu, kteří přivítají lídra tabulky a devítinásobné české šampiony z Chrudimi.

Z geografického hlediska k sobě mají Chrudim a Vysoké Mýto velice blízko, jelikož obě města dělí necelých třicet kilometrů. Ale v tabulce je mezi nimi propastná mezera. Klidnější dnes rozhodně budou hosté z Chrudimi, kteří by se i v případě nečekaného zaváhání udrželi na špici.

"Mýto nemělo poslední zápasy moc dobré. Výsledky hovoří o tom, že k nim jedeme v roli favorita a měli bychom vyhrát. Ale na druhou stranu jde o derby a hraje se na malém hřišti. To jsou věci, které by mohly hrát na stranu Mýta. Pevně věřím, že utkání zvládneme a odvezeme si tři body," prohlásil asistent trenéra Chrudimi Jaroslav Bartušek.

Jakýkoliv bodový zisk by bezpochyby Mýto uvítalo, protože po posledních dvou porážkách kleslo až na osmou pozici. Navíc před sebou má doslova smrtící los, když v nadcházející kolech bude čelit druhému Tangu Brno a třetí teplické Balticfloře. "Čeká nás těžký triptych, ve kterém nemáme co ztratit, takže do těch zápasů podle toho půjdeme," přiznal kouč Mýta Martin Brychta, který se nadále potýká s prořídlou soupiskou.

Statistiky obou soupeřů

1. FC Nejzbach Vysoké Mýto:
Postavení:
8. místo, 22 bodů, 16 zápasů (7 výher, 1 remíza, 8 porážek), skóre 56:61. Nejlepší střelci: Sklenář (10 gólů), Vladyka (9) Bouška a Šabata (oba 8). Poslední utkání: Benago Praha -Vysoké Mýto 6:2 (4:2)

FK Era-Pack Chrudim:
Postavení: 1. místo, 42 bodů, 16 zápasů (14 - 0 - 2), skóre 79:33. Nejlepší střelci: Max (17 gólů), Rešetár (14), Slováček (10). Poslední utkání: Chrudim - Teplice 5:3 (4:1)

První vzájemný duel této sezony:
6.kolo, 18. 10. 2013: Chrudim - Vysoké Mýto 6:1 (3:1). Branky: 7., 12. a 21. Max, 15. Koudelka, 33. Chmelík, 37. Slováček - 13. Münzberger

Zápasy play-off 2013:
Chrudim - Vysoké Mýto 10:2 (4:0), Vysoké Mýto - Chrudim 2:6 (0:3), Chrudim - Vysoké Mýto 20:0 (12:0)

"Kádr se nám po novém roce hodně zúžil a zápasy na Kladně a v Praze jsme odehráli s minimem hráčů," podotýká Brychta, kterému budou najisto chybět nejlepší střelci. Na vině jsou jak zranění, tak i fotbalové povinnosti vybraných hráčů. Z trojice Sklenář, Bouška, Vladyka, která před sezonou přišla do týmu Nejzbachu právě z Chrudimi, nastoupí v lepším případě jen poslední z jmenovaných.

"Tomáš Bouška si obnovil zranění, které ho limitovalo prakticky po celou dobu jeho působení tady. Koleno už to nevydrželo a příští týden jde na artroskopii, takže minimálně měsíc bude mimo. A Vašek Sklenář absolvuje přípravu s druholigovými fotbalovými Pardubicemi," upřesnil Brychta.

Ale v akci večer bude hned pětice reprezentantů, které kouč národního týmu Neumann vybral na blížící se Mistrovství Evropy v Belgii. Na souboj reprezentačních brankářů však patrně nedojde. Zatímco stabilní strážce tří tyčí Nejzbachu Libor Gerčák bude vzdorovat chrudimské smršti, tak na opačné straně dostane před Jakubem Žďánským přednost Brazilec Olinha.

"Podle poslední domluvy to zatím vypadá, že bude chytat Olinha," potvrdil Bartušek.

"Oba dva mají svoji kvalitu a jsou na stejné úrovni. Každý z nich má svůj styl, ale my nebudeme koukat, kdo proti nám stojí v bráně," dodal Brychta.

Dalšími reprezentanty v hostujícím dresu pak budou kanonýr Lukáš Rešetár, zkušený Roman Mareš a mladík Matěj Slováček.

Fandům domácích Beranů se naopak premiérově představí posila s patřičným jménem. Do sestavy jim přibyl Jiří Beran, který přišel o vánoční pauze ze Sparty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž