Od stříbra z Atén až na dno. Vrátí se Hanák?

Eton - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Jako by ho opustila žena, kterou beznadějně miluje. A ke všemu ji dál denně potkává v práci. Takhle už pár měsíců trpí Jakub Hanák, stříbrný olympionik z párové čtyřky z aténských her. Z vlajkové lodi českého veslování byl letos na jaře odvržen po operaci slepého střeva.

"Párovka, to byl můj život," říká dvoumetrový krasavec s vypracovanými svaly, havraními vlasy a pronikavým pohledem. "Přirostli jsme k sobě za ty roky."

"I když byl talismanem lodi, prostě jsem na něj letos nemohl kvůli zdraví spoléhat," vysvětluje Hanákovo vyřazení ruský trenér posádky a strůjce olympijského stříbra Sergej Krutjakov.  "Navíc i bez Hanyho jezdí kluci skvěle."

Párová čtyřka v sestavě Jirka, Doleček, Chalupa, Karas letos vyhrála Světový pohár a patří k favoritům mistrovství světa. Až dnes bude tohle kvarteto v Etonu bojovat o finále, Hanák se posadí na břehu.

"A budu klukům fandit. Jak jinak." Pro něj šampionát skončil už včera totálním propadákem: ve dvojskifu s mladíkem Horváthem obsadil až 19. místo. "Říkám si, jestli mám tohle zapotřebí. To by mě nenapadlo ani v nejhorším snu."

Bylo mu však předem jasné, že medaile ho letos mine. A trápil se tím. Dokonce se kvůli tomu začal vyhýbat bývalým parťákům z párovky, jakkoli platí za zábavného společníka.

"Vy jste si něco udělali?" vyzvídal trenér Krutjakov před mistrovstvím světa při soustředění veslařů v Račicích. "Ne," odvětil Hanák.

Jenže každý večer se sebral a zmizel za kamarády do Roudnice. Jen aby nemusel být ve společnosti veslařů. "Trochu jsem tu svou situaci neustál," uznává s odstupem Hanák.  "Taky mi trenér důrazně domluvil. Přece jen patřím do jeho skupiny."

Boj o místa v úspěšné lodi je ostrý, loni to odnesl jiný stříbrný olympionik, Tomáš Karas. I on prožíval podobná muka. A letos je zpátky.

Dokáže se vrátit i Hanák? "Po sezoně na tom budou zase všichni zájemci o místo v párovce stejně. Přes zimu je čeká tvrdá práce a na jaře si to rozdají o místa v lodi," připomíná trenér.

Hanák bere nadcházející zimu jako poslední šanci. Jinak s veslováním nejspíš skončí a vrhne se naplno do práce ve finančnictví, které studuje. "Když mi něco nejde a nevidím šanci na zlepšení, jdu od toho. Potřebuju k životu úspěch. A já už dva roky nemám medaili."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž