Nováčci v kanálu? Obavy i úsměvy

  • 1
Praha - Na klidné vodě nad umělým slalomářským kanálem v Praze-Troji na sebe cáká pádly parta kajakářů, smějí se a dovádějí. Mezi sebou se baví anglicky, někteří mají tmavou pleť, někteří šikmé oči. Entuziasmus jim nechybí, ale jak vjedou mezi peřeje, nadšení jde stranou. Většina z nich začíná bojovat o život.

Vítejte na tréninku členů rozvojového programu Mezinárodní kanoistické federace ICF!

Takzvaní "žabáci", vodní záchranáři, kteří jsou obvykle k dispozici až při samotných závodech, mají nejvyšší pohotovost. Do peřejí jede čtyřicátník Arun Saywan z Indie. Prý kdysi jezdil na raftu na Ganze.

"Tak jsme mu půjčili v domnění, že to asi umí, kevlarový kajak a on na něm chtěl skočit do vody z kamenů na břehu," kroutil nevěřícně hlavou jeden z trenérů Milan Bílý.

Ind tudíž okamžitě přesedl do plastového staršího kajaku. A když vjel do peřejí? Už u páté branky se po rovné jízdě obrátil.

Český trenér Jiří Prskavec se na břehu neubránil lehkému úsměvu, ale za chvíli měl hlavu v dlaních. To on je za "vodáky" z rozvojových zemí zodpovědný.

Takzvaný development program zahájil v roce 2003 na MS v Augsbrugu, ICF totiž k udržení vodního slalomu na olympijských hrách potřebovala větší počet svých členských zemí. Mezinárodní federace tudíž účast více než třicítky "exotů" na MS v Troji zaplatila.

Prskavec musel najmout další české trenéry, kteří však za starost o nováčky nedostanou takřka nic.

"Are you ready for this game?" křičí z břehu jeden z trenérů Jiří Kolář a hecuje tak kajakáře před jízdou v peřejích.

"Yes!" ozve se hromadně z vody.

"U toho Korejce jsme až po třech dnech zjistili, že nerozumí anglicky. Do té doby všechno odkýval," chechtal se Bílý a ukazoval na Kima Mjong Sog. "A těm z Hongkongu vůbec není rozumět," zmínil mimo jiné i Kina Waj Čchan.

Mezi nadšenými závodníky jsou mimo jiné borci z Jihoafrické republiky, Madagaskaru, Ekvádoru, Thajska, Singapuru, či dokonce Keni. Všichni mají podepsané lodě, většina z nich má v ruce půjčená plastová pádla, s jakými vodáci amatéři brázdí o víkendech horní tok Vltavy.

Na vodě mezi začátečníky jezdí na lodi kajakář Pavel Kubričan a v angličtině se nováčkům snaží poradit, jak se udržet v lodi hlavou vzhůru.

"Jde to ztuha, ale někteří to asi sjedou," věřil Bílý.

To se ale uvidí až ve čtvrtek, kdy mnozí z nich vjedou poprvé do skutečných peřejí. I takové bude mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž