Stáj Wrbna Racing do letošní Velké pardubické nezasáhla.

Stáj Wrbna Racing do letošní Velké pardubické nezasáhla. | foto: Reuters

Nejbližší plány trenéra Olehly: Itálie a Anglie

  • 0
Do Velké pardubické letos stáj Wrbna Racing ze Světlé Hory na Bruntálsku nezasáhla. Vhodní koně v ideálním věku, kteří mohli patřit k favoritům, jako třeba Moning Let, stáli kvůli zdravotním problémům, mladší koně pro Velkou pardubickou dosud nedorostli.

"Přestože jsme neměli koně ve Velké, tak Pardubice daly obrázek o našich koních," připomněl trenér stáje Wrbna Čestmír Olehla úspěchy Ignacia, Jaadyho či Color Mana v rámcových dostizích.

"Vlastně celá sezona byla poznamenaná tím, že začínáme se spoustou mladých koní. Někteří se už začali prosazovat a teď bude záležet na tom, jak se vypracují, zda zůstanou zdraví a budou mít i potřebné štěstí."

Sezona stále nekončí

A ačkoliv dostihová sezona již pomalu končí, ve Světlé Hoře stále pracují naplno. Trenér Olehla má totiž v plánu ještě dva zahraniční výjezdy. "Ale vůbec nevím, jestli to vyjde. Chceme jet do Itálie, kde se momentálně stávkuje, a pak do Anglie. Tam to bude zase složité s transportem," vysvětloval Olehla.

V Itálii by se totiž mělo závodit 8. listopadu a v anglickém Cheltenhamu by měl světlohorský Red Dancer běžet známý Sporting Index Chase 14. listopadu.

"Bavil jsem se s Pepou Váňou. Ten tam bere dva koně, takže budeme muset jet sami. Po té Itálii je to celkem narychlo, je to takové divoké. Takže je to pořád v mlze," podotkl Olehla.

Otázkou však také zůstává, zda Olehla pojede s koňmi do Itálie. "Kromě stávky tam v závěrečné části sezony ruší dostihy," uvedl trenér stáje Wrbna.

Příležitostí ubývá, konstatuje trenér

Právě problémy dostihového sportu v Itálii a nejen tam dělají trenéru Olehlovi starosti. "V Itálii rapidně klesají dotace, omezují se možnosti startu pro koně z Česka. Doma u nás sice v rovinových dostizích dotací mírně přibývá, ale u překážkových stagnují," litoval Olehla. "Ubývá příležitostí se realizovat."

A co to pro jím vedenou stáj znamená? "I když jsme v letošní sezoně měli zhruba stejně vítězství jako v té minulé a možná i o pár víc, tak finančně jsme na polovině," přiznal dostihový trenér, jehož stáji chybí třeba prémie za květnové vítězství Diktyse v závodě Grand steeple di Milano. Po dostihu byl podán protest a výsledek je v nedohlednu. "Tohle trvá v Itálii vždy přinejmenším rok. Vyhovuje jim to, nemusí tak vyplácet odměny," uvedl Olehla.

Trenér se však nevzdává. "Mladíci mi dělají radost už teď a koně jako Baggio, Moning Let, Babie Lato či Diktys se uzdravují. Máme koně na to, abychom se v příští sezoně dostali do výšin. Chce to zdraví a štěstí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž