Josef Váňa s Tiumenem skáče přes jednu z překážek na Velké pardubické

Josef Váňa s Tiumenem skáče přes jednu z překážek na Velké pardubické | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nechci předjímat verdikt soudu, vždyť žádný nezačal, říká šéf Jockey Clubu

  • 1
Jestli ještě chtějí uvažovat o vítězství, měli by si pospíšit. Odvolání proti výsledku Velké pardubické zatím na ústředí českého Jockey Clubu nedorazilo. Pokud se je majitelé poraženého Amant Grise rozhodnout podat, mají čas do úterního odpoledne.

"Musí být doručeno do 48 hodin od ukončení dostihového dne," vyložil stanovy nejvyššího dostihové orgánu jeho prezident Václav Luka.

Sedm dnů od podání by pak musel Jockey Club zahájit projednání případu. "Výsledek? Nechci předjímat, byly by to jen spekulace," odmítal Luka. "Odvolání, které má majitel právo poslat, totiž zatím nedorazilo. Mluvil jsem s trenérem Holčákem a ten si ani není jistý, že je vůbec podají."

Pokud tak učiní, bude na dostihovém soudu, aby rozhodl, jestli si Josef Váňa v cestě k sedmému triumfu ve Velké nepomohl nedovoleně.

Ve finiši Váňa vedl, žokej Marek Stromský se začal podél bariéry dotahovat, ale koně stáhl a následně obíhal Váňu z druhé strany. Dotahoval, ale prohrál o centimetry.

K posouzení bude kopa průkazného materiálu, od pohledů kamer České televize po kamery místního okruhu. "Aby se měnil výsledek, komise by musela být přesvědčená o tom, že bylo ublíženo natolik, aby ten druhý nemohl podat maximální výkon," vysvětlil Luka.

Předseda pořádkové komise Jockey Clubu Marek Šimák přesto nevěří, že by k revizi výsledků došlo.

"Výsledek nebude změněn," tvrdil. "Platí základní pravidlo - lepší kůň vítězí. V cílové rovině šel Tiumen přes Amant Grise, měl větší rychlost, přelítl ho. To že pak Váňa složil ruce, nic nemění. Bylo to správně posouzeno už dostihovou komisí na závodišti."

Luka přesto pamatuje případy, kdy se výsledek dostihu měnil. V případě Velké pardubické by šlo ale o premiéru, pokud odmyslíme diskvalifikaci právě Amant Grise proto, že před dvěma lety minul otočný bod.

"K tísnění dochází i v daleko prestižnějších rovinových dostizích. Určitě se stává, že jsou výsledky na základě nového zjištění zvráceny," potvrdil. "Po prozkoumání bez emocí, bez časového presu, za pomoci techniky. Stalo se to, u nás i ve světě. Ne často, ale zcela běžně."

V případném rozhodování soudu by se neměly brát ohledy ani na to, že je ve hře právě Váňa, možná nový národní hrdina.

"U kompetentních orgánů by to nemělo a nebude hrát roli," zdůraznil prezident Jockey Clubu. "Komise dělá svoji práci stejně jako v soudnictví, kdy se projednává kauza s nějakou známou osobou. Podívejte, co nastalo s Vondráčkovou, taky se nikdo nenechal ovlivnit. A tady žádný mediální tlak nebude."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž