Naděje triatlonistů zničilo vedro

  • 1
Cancún - Především obrovské vedro zhatilo naděje českých triatlonistů na světovém šampionátu v mexickém Cancúnu. Drsné podmínky poslaly ambiciózní české duo Ospalý, Krňávek do druhé desítky výsledkové listiny. Mistrem světa se stal Španěl Raňa, který za sebou nechal Australana Robertsona a Brita Johnse.

Španěl Ivan Raňa se dokázal už podruhé dokonale připravit na důležitý závod. Po prvenství na evropském šampionátu v Györu dominoval i v mexickém Cancúnu na mistrovství světa. Na tratích 1,5 km plavání, 40 km cyklistiky a 10 km běhu odsunul na druhé místo další velké aspiranty titulu. Čeští závodníci o nejvyšší mety nebojovali. Martin Krňávek čtrnáctý a Filip Ospalý šestnáctý.

Plavání vyšlo z českých reprezentantů lépe Ospalému, který z Karibského moře vylezl na slibné čtrnácté pozici, Krňávek byl asi o dvacet míst za ním. V úvody cyklistické části jela vpředu sedmička závodníků, se čtyřicetisekundovým odstupem ji stíhala skupina třiceti triatlonistů, v níž byli i oba čeští zástupci. Po dvaceti kilometrech se obě skupiny sjely, ale záhy se podařil únik čtveřici, v níž z favoritů byl jen Novozélanďan Shane Reed.

V rovinatém běhu rozhodovala nejen fyzická připravenost, ale i odolnost vůči slunečním paprskům. Dopředu šli nejdříve Brit Marc Jenkins a Reed, ale rychle je začali stíhat především Robertson a Raňa. Dobře si vedl i Ospalý, který se po polovině běhu propracoval až na pátou pozici s minimálním odstupem na medailové pozice.

"Byl to závod především o fyzické připravenosti, a mně v polovině běhu došlo. Rázem jsem se propadl o deset míst, nakonec jsem zachránil alespoň šestnácté místo," řekl v cíli Ospalý. "Zklamán jsem, ale takový je sport. Se sezonou jsem však hodně spokojen, byla moje nejlepší, jen málokdy jsem chyběl na stupních vítězů," prohlásil. "Plavání se mi povedlo, ale v běhu se asi projevilo to, že před odletem jsem tři týdny trénoval doma za teploty kolem deseti stupňů," dodal Ospalý.

V posledních kilometrech měl nejvíce sil španělský mistr Evropy Raňa, šestý muž světového žebříčku, a bezpečně si doběhl pro svůj životní úspěch. Krňávek se zrychlením v závěru posunul na čtrnácté místo, když se dostal i před Ospalého, který doběhl  o dvě pozice za ním. "Byl jsem připraven dobře, ale ostatní byli dnes lepší. Věděl jsem, že na medaile může útočit dvacet lidí, a potvrdilo se to, že světová špička je nesmírně vyrovnaná," dodal Ospalý.

Čtěte o dalších kategoriích MS:
České triatlonistky se neprosadily
Triatlonisté do 23 let se do desítky nevešli
Juniorka Trnková na MS zabodovala

Výsledky - muži:
1. Raňa (Šp.) 1:50:41, 2. Robertson (Austr.) -26, 3. Johns  (Brit.) -36, 4. Bennett (Austr.) -46, 5. Polikarpenko (Ukr.) -56, 6. Petzold (Něm.) -1:04, ...14. Krňávek -2:02, 16. Ospalý (oba ČR) -2:20.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž