Na šampionátu se představí čtrnáct Čechů

Praha - Čtrnáct českých reprezentantů se od čtvrtka do neděle představí na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, které se koná ve španělské Pontevedře. Před rokem na minulém šampionátu v Račicích získalo Česko dvě stříbrné medaile, o které se postaral kanoista Martin Doktor a mužský čtyřkajak na neolympijské dvousetmetrové trati.

Pro Doktora však bude letošní mistrovství oproti předešlým odlišné. Nepředstaví se v kategorii C1, ale usedne do deblkanoe společně s Jiřím Hellerem. "Kdyby za mnou nepřišel, tak už jsem skončil," řekl dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Závody ve Španělsku budou pro dvojici Doktor, Heller druhým velkým testem. Při Světovém poháru ve francouzském Gérardmeru byli na kilometru čtvrtí, na pětistovce pátí a na dvoustovce šestí.

Na začátku června se dařilo hlavně kajakářkám Janě Blahové a Michale Mrůzkové, které získaly medaili na všech tratích. Na dvoustovce skončily třetí, v obou zbývajících závodech obsadily druhé místo.

V Pontevedře se však společně představí pouze na olympijské pětistovce, každá si poté vyzkouší svou formu i v singlkajaku - Blahová na 200 metrech, Mrůzková na kilometru.

Program šampionátu začne ve čtvrtek krátce před polednem, kdy se uskuteční rozjížďky na 1000 metrů, odpoledne se pojede na poloviční trati. V pátek je program podobný s tím, že se jedou semifinále. Boj o medaile na kilometru vypukne v sobotu, kdy se v podvečer jedou rozjížďky na 200 metrů. V neděli se pojedou už pouze finále, od 11:00 na 500 metrů a od 17:00 na 200 metrů.

Nominace české výpravy:
Muži:

200 metrů: Svatopluk Baťka, Filip Šváb, Pavel Holubář, Jan Štěrba (K4).
500 metrů: Filip Šváb, Pavel Holubář (K2); Jiří Heller, Martin Doktor (C2).
1000 metrů: Ondřej Horský, Tomáš Ježek (K2); Jan Souček, Jan Štěrba, Jan Andrlík, Jiří Polívka (K4); Jiří Heller, Martin Doktor (C2).

Ženy:
200 metrů:
Jana Blahová (K1).
500 metrů: Lenka Hrochová (K1), Michala Mrůzková, Jana Blahová (K2).
1000 metrů: Michala Mrůzková (K1).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž