MOV: Heiberg se nedopustil střetu zájmů

Praha - Aféra údajného střetu zájmů Gerharda Heiberga, špičkového norského manažera a šéfa komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV), která prověřovala připravenost uchazečů, rychle splaskla. Ředitelka komunikace MOV Giselle Daviesová na tiskové konferenci v Praze potvrdila, že etická komise MOV případ prozkoumala a nezjistila v Heibergově případu žádný konflikt. Ve stejném duchu se později vyjádřila i mluvčí komise Paquerette Girardová-Zappelliová.

Čtyřiašedesátiletý Heiberg čelil před volbou pořadatele zimních olympijských her 2010 obvinění ze střetu zájmů kvůli svým obchodním vazbám na Vancouver, jedno z kandidátských měst. Obviněný však veškerá podezření odmítl.

Heiberg, jenž je zároveň šéfem marketingové komise MOV, vypracoval po návštěvách jednotlivých měst posudek, v němž umístil na první místo právě kanadského kandidáta. Až za Vancouverem se v jeho hodnocení objevili další uchazeči, rakouský Salcburk a jihokorejský Pchjongčchang.

Aktivisté, kteří olympijské hry ve Vancouveru nechtějí, norského funkcionáře obvinili, že spolupracuje s norskou olejářskou společností Aker Kvaerner. Heiberg údajně ve firmě, která má v Britské Kolumbii obchodní zájmy, zastává důležitou funkci. Nor to ale popřel. "Mé spojení s nimi je téměř nulové. Nevydělávám tam téměř nic," tvrdil s tím, že zasedá jen ve volební komisi, která se schází jednou ročně.

Podle Heiberga má Aker Kvaerner větší obchodní styky s Koreou než s Kanadou. Obvinění podle něho mají za cíl zdiskreditovat ho před pátečními volbami místopředsedy MOV. Pořadatele zimní olympiády 2010 vyberou členové Mezinárodního olympijského výboru ve středu v Praze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž