Tereza Patočková se nové zkušenosti nebojí. Chce vyhrát alespoň jeden zápas.

Tereza Patočková se nové zkušenosti nebojí. Chce vyhrát alespoň jeden zápas. | foto: iDNES.cz

Mlaďounká Češka se postaví světové elitě. Poprvé v životě

  • 0
Je jí teprve šestnáct, ale už se bude měřit se světovou špičkou. Česká judistka Tereza Patočková se totiž dostala do nominace na víkendový turnaj Světového poháru v Praze. "Hlavně se nezranit," přeje si.

Mezi ženskou elitou to pro ni bude premiéra. Vloni totiž ještě kvůli věkovému limitu startovat nemohla. "Beru to stejně jako ostatní turnaje," nesvazuje se zbytečně nervozitou.

Noris Cup

- 28. února a 1. března

- V sudých letech startují na turnaji muži, v lichých patří Folimanka ženám.

- Největší českou nadějí je Lucie Chytrá.

- Největšími zahraničními esy jsou Alina Dumitruová (Rumunsko) a Ajumi Tanimotová (Japonsko).

- Program na Folimance začne po oba dny v 10:00, sobotní finále odstartují v 16:00 a v neděli ve 14:00.

Hlava se jí netočí ani z velkých jmen. Vždyť do Prahy přijedou i dvě olympijské vítězky z Pekingu: Alina Dumitruová z Rumunska (hmotnostní kategorie do 48 kilogramů) a Ajumi Tanimotová z Japonska (do 63 kilogramů), kvůli které do Česka dorazí i japonský televizní štáb.

"Obě jsou zárukou toho, že bude k vidění pěkné judo," láká diváky Patočková, jež bude startovat ve váze do 57 kilogramů. "Z množství diváků nervózní nebudu. Lidi budu vnímat jen před zápasem, pak už se budu soustředit jen na sebe, soupeřku a rady trenéra," dodala závodnice Sokola Vršovice.

Čím si vlastně nominaci vysloužila? V loňském roce se umístila na dorosteneckém mistrovství Evropy na devátém místě, vyhrála mistrovství České republiky své věkové kategorie a navíc získala bronz na republikovém šampionátu mezi ženami.

Úspěchem by pro mladou Češku, která byla za loňský rok vyhlášena dorostenkou roku, bylo jedno vyhrané utkání. Největší domácí nadějí je Lucie Chytrá, juniorská vicemistryně Evropy z roku 2005 v kategorii do 52 kilogramů.

Další dvě české opory budou chybět. Alenu Eiglovou (do 78 kilogramů) a Andreu Pokornou (do 70 kilogramů) na tatami nepustí nemoc.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž