Jiří  Lipták

Jiří Lipták | foto: Ivana Roháčková

Střelec Lipták má bronz v trapu na mistrovství světa, tým skončil druhý

  • 0
Střelec Jiří Lipták obsadil na mistrovství světa brokařů třetí místo v trapu. Na šampionátu v Moskvě tím pětatřicetiletý reprezentant vyrovnal svůj nejlepší výsledek v kariéře, bronz získal i v roce 2010 v Mnichově.

Kostelecký skončil v individuální soutěži desátý, debutant na seniorském MS Štěpán pětadvacátý. Novým šampionem se stal Ital Daniele Resca, Liptáka porazil ještě bronzový medailista z loňské olympiády Edward Ling z Británie.

Lipták byl po třech kvalifikačních položkách jediným bezchybným střelcem, ale ve dvou zbývajících sériích po 25 ranách vždy dvakrát minul a o postup do šestičlenného finále musel bojovat v rozstřelu. Mezi sedmi uchazeči o čtyři volná místa uspěl a do finále konaného vyřazovacím způsobem prošel z konečného pátého místa. Ve finále sahal i po stříbru, ale kvůli dvěma chybám za sebou z nejlepší dvojice vypadl.

„Jsem rád, že se mi podařilo potvrdit dobrou formu, kterou si držím už delší dobu. Sebedůvěru mi dodalo vítězství na nedávném závodě v Mnichově na tři stovky ran,“ řekl ČTK Lipták. „Po celý závod jsem se cítil v psychické pohodě. Je to pro mě i určitá satisfakce za nedávné mistrovství Evropy,“ doplnil střelec, který v červenci v Baku při triumfu Kosteleckého skončil na prvním nepostupovém místě sedmý.

Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr Evropy Kostelecký přes skvělý finiš do bojů o medaile nepostoupil. Poté co udělal v prvních dvou soutěžních dnech pět chyb, nestačila mu na účast ve finále ani stoprocentní úspěšnost ve zbylých dvou položkách. Nakonec ho dělila od rozstřelu s Liptákem a spol. jediná trefa.

Titul mistra světa mezi seniory je stále jedinou zlatou medailí, která dvaačtyřicetileté české hvězdě ve sbírce trofejí chybí. Na MS startoval Kostelecký pošestnácté a jeho maximem je stříbro z Bělehradu 2011, ve finále střílel ještě v roce 2009 v Mariboru, kde skončil čtvrtý. Světové zlato získal pouze jako junior v roce 1995.

„Škoda, že David už nedohnal zaváhání ze začátku soutěže,“ litoval Lipták. Měl ale velkou radost z týmové medaile. „Hodně nám pomáhá společná příprava s Davidem, která nám dodává vzájemnou motivaci. Ocenění za vynikající výkon zaslouží i Štěpán, který k týmovému úspěchu hodně přispěl. Vítězní Italové byli tentokrát bezkonkurenční,“ konstatoval český brokař.

MS ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Moskvě

Trap:
Muži: 1. Resca (It.) 43, 2. Ling (Brit.) 40, 3. Lipták, ...v kvalifikaci 10. Kostelecký, 25. Štěpán (všichni ČR).

Družstva: 1. Itálie 362, 2. ČR 359, 3. Španělsko 357.
Junioři: 1. Bourgue (Fr.), ...v kvalifikaci 31. Beccari, 32. Konop, 40. Vaněk (všichni ČR). Družstva: 1. Austrálie 351, ...9. ČR 318.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž