Minařík: dostihy v Singapuru jsou tvrdé

Singapur - Čtyři dostihové mítinky v exotickém Singapuru má za sebou český žokej Filip Minařík. Zatímco v Německu, kde už několik let působí, se naučil pravidelně sklízet úspěchy, v nezvyklých jihoasijských podmínkách stále čeká na sví první vítězství.

V náročné konkurenci bojuje se špičkovými jezdci z Austrálie, Velké Británie, Španělska, Francie či Irska.  Jak se Minařík na tvrdé singapurské podnebí dokázal adaptovat?

"Podmínky jsou skutečně tropické. Běhá se sice až pozdě večer a teploty většinou nepřesahují třicet stupňů, ale vlhkost je obrovská. Pro závan čerstvého vzduchu je třeba jít do klimatizovaných prostor," líčil syn bývalého populárního žokeje Ferdinanda Minaříka.

Zvyknout si na závodění v tropech nebylo podle něj vůbec lehké. "Ale řekl bych, že už jsem na tom líp než v prvních dnech. Jezdí se samozřejmě hůř než v podmínkách, na jaké jsem zvyklý," uvedl.

V poslední době vládne v Singapuru období dešťů, ani tropický déšť ale Minaříkovi a jeho evropským kolegům velkou úlevu nepřináší.

Obrovský rozdíl proti evropským zvyklostem odradil jednoho z nejlepších britských žokejů Darrylla Hollanda, který minulou sobotu sbalil kufry a předčasně ukončil původně tříměsíční angažmá v Asii.

"Španěl Urbina, který normálně působí v Anglii, už je tu sedm týdnů a pořád nevyhrál. Takže si zatím nedělám těžkou hlavu, že se to nepovedlo ani mně," vyložil Minařík.

Dostihy v Singapuru se jezdí hodně tvrdě. "Všechno je výrazně na lokty a kvalita koní celkem mizerná," komentoval dostihové zázemí jezdec, který v posledních letech patří mezi absolutní elitu v Německu.

"Nikdo tu dostihy nechápe jako nějaké výkonnostní či chovatelské zkoušky, všechno se podřizuje sázkařským zájmům, jinak jde všechno stranou," poznal Minařík.

V Singapuru tráví i Vánoce, ale nostalgii kvůli dalekému domovu nepociťuje. "Všechno ve městě je v souvislosti s Vánocemi neuvěřitelně kýčovité a nepřirozené, nevím, komu se to může líbit. Já si na svátky nijak nepotrpím. Zřejmě je s evropskými kolegy oslavíme nějakým tím pivkem. To bude všechno," konstatoval. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž