Fréderic Michalak

Fréderic Michalak | foto: Profimedia.cz

Michalak chce opět reprezentovat Francii, a tak chystá návrat do Evropy

  • 3
Léta patřil k oporám francouzské ragbyové reprezentace, její nedávné tažení za stříbrnými medailemi na MS však sledoval jen jako divák. Teď ale devětadvacetiletý Fréderic Michalak deklaroval svou touhu znovu obléknout dres s galským kohoutem.

Ačkoli léta patří k nejlepším útokovým spojkám světa, kouč francouzské reprezentace Marc Lievremont ho na uplynulý šampionát nepovolal. I proto, že Michalak na konci května letošního roku podepsal roční kontrakt s jihoafrickým týmem Natal Sharks, kde se stal okamžitě klíčovou oporou.

A i když minulý víkend jeho tým podlehl ve finále jihoafrického šampionátu (Currie Cup) týmu Golden Lions 16:42, dostal od vedení Natalu nabídku na prodloužení smlouvy. Není divu, se 192 body byl nejlépe skórujícím hráčem celé soutěže.

Jenže na jihu Afriky se delší čas ohřát nechce. "Mám platnou smlouvu se Sharks a za tři týdny se tam znovu zapojím do přípravy.  Vím, že by se mnou rádi v předstihu prodloužili kontrakt, jenže já se chci příští rok v létě vrátit do Evropy. Důvod je jediný, chci znovu obléknout dres "Les Bleus" a reprezentovat Francii. A k tomu máte mnohem blíž, když hrajete v Evropě," vysvětlil Michalak v rozhovoru pro list  L'Equipe.

Zatímco po jednom comebacku Michalak touží, další předem zavrhuje. "Zatím není jasné, kam v létě půjdu. Rád bych si našel nové působiště ve Francii nebo v Anglii, ale určitě to nebude v Toulouse. Zažil jsem tam hodně, ale vrátit se tam nehodlám," nechal se slyšet. V Toulouse působil od roku 2000 až do letošního května, v roce 2008 si ale poprvé odskočil  do týmu Natal Sharks.

V dresu francouzské reprezentace odehrál Michalak celkem 54 zápasů, v nichž nastřádal 252 bodů. Naposledy reprezentoval v roce 2010 v duelu Turnaje šesti národů s Walesem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Ragby