Česko - Ukrajina: M. Mareš (vpravo) a Pylypiv

Česko - Ukrajina: M. Mareš (vpravo) a Pylypiv - Český reprezentant Michal Mareš uniká Fediru Pylypivovi z Ukrajiny. | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Michal Mareš: Oslava bude až po titulu

Havlíčkův Brod - Ještě v sobotu to vypadalo, že se dubnový díl čtenářské ankety deníku MF DNES a internetového serveru iDNES.cz o nejlepšího Sportovce kraje Vysočina promění v těsný a vyrovnaný duel mezi jihlavským fotbalistou Michaelem Rabušicem a havlíčkobrodským futsalistou Michalem Marešem.

Jenže během posledních hodin se do hlasování zapojila řada fanoušků chrudimského Era-Packu, jehož barvy v prvoligovém play-off Mareš obléká, a rozhodla o komfortním vítězství druhého jmenovaného.

"Určitě je to příjemný pocit. Vždyť koho by netěšilo být sportovcem měsíce," pochvaluje si jednatřicetiletý futsalový reprezentant, jehož těší i podobný úspěch staršího bratra Romana v Pardubickém kraji. "Ale pro mě, a myslím že i pro bráchu, jsou důležitější výsledky klubu."

Na pomyslném trůnu sportovního krále Vysočiny po třech měsících střídáte dosavadní suverénní vládkyni, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Co na to říkáte?
Jsem rád. Je vždy pěkné, když se člověk takhle umístí.

Jak podobné čtenářské ankety vnímáte?
Určitě je to příjemný pocit, vždyť koho by to netěšilo být sportovcem měsíce. Ale futsal hrajeme celý mančaft. Takže si myslím, že mé vítězství není až tak důležité.

A co říkáte na to, že zatímco na Vysočině jste zvítězil vy, v Pardubickém kraji vyhrál váš bratr Roman. Vypadá to, že duben byl měsícem sourozenců Marešů?
No, to je taky taková kuriozita. (úsměv) Ale jak říkám, pro mě a myslím, že i pro bráchu jsou důležitější výsledky klubu.

Takže jste se o svých úspěších vůbec nebavili?
Ne. Akorát jsme věděli, že jsme oba nominovaní. Ale víc jsme to zatím neřešili.

Takže nějakou společnou, dejme tomu rodinou, oslavu neplánujete?
Já myslím, že určitě ne. Pro nás je teď důležitější, abychom uspěli v Chrudimi. Chtěli bychom vyhrát titul a teprve pak můžeme slavit.

Do Chrudimi jste z Brodu přišli jako posily pro play-off. Vyřazovací část nejvyšší soutěže hrajete po loňském návratu z Ruska po pěti letech. Dají se jednotlivé sezony nějak porovnat? Je na nejvyšší soutěži znát nějaká změna?
Samozřejmě. Myslím si, že úroveň první ligy šla nahoru. I když, základní část hrají některé mančafty hlavně tak, aby se připravily na play-off. Ale určitě je teď play-off těžší. Čtyři mančafty jsou fakt výborné. Navíc titul může vyhrát i tým, který byl po základní části osmý. Tak, jako před třemi lety právě Chrudim.

Titul by Era-Pack rád získal i letos. Trenér Stejskal dokonce prohlásil, že s bratry Marešovými na nic jiného ani pomýšlet nemůže. Nesvazují vás podobná prohlášení?
Vím, že se tohle od nás očekává. S tím jsme také do Chrudimi šli, chtěli jsme jim k titulu pomoci. Je cítit, že trenér po nás chce víc, než po některých dalších. Očekává, že tým potáhneme. Ale jednoduché to určitě nebude. Přesto doufám, že se nám to nakonec povede.

Vaše zkušenosti a kvalita se projevují. Nejvíc se vám asi zatím vydařila semifinálová série s pražským Eco-Invesmentem, ve které jste nejdříve dal rozhodující gól v prodloužení třetího zápasu a následně nastřílel Roman hattrick. Souhlasíte?
Já to takhle neberu. Myslím si, že důležité zápasy jsou pro nás všechny. I když vyhrajeme o gól. A kdo ho dá je jedno. Nejprve jsem to byl já, potom brácha a teď v prvním finálovém zápase vstřelil dvě branky Pavel Forbánek.

Ve finále bojujete s úřadujícím mistrem a vítězem základní části, favorizovaným Jistebníkem. Jak tohoto soupeře vnímáte?
Podobně jako Eco-Investment. Je to dobrý tým, ve kterém hrají mladí a hodně běhaví kluci. V základní části ale oba zápasy s Chrudimí prohráli, i když jeden byl následně kontumován. Mě je jedno, jestli hrajeme s prvním, nebo s posledním. My chceme vyhrát každý zápas a děláme pro to maximum.

Přestože teď asi máte v hlavě především finálovou sérii, víte už, co bude v příští sezoně. Platí, že se vrátíte do mateřského Havlíčkova Brodu, pomoci s postupem? Nebo byste raději dál zůstali v první lize?
S bráchou jsme se o tom bavili a jsme přesvědčení. V Chrudimi jsme pouze na letošní play-off a až začne nová sezona, budeme hrát opět v Brodě. Chceme ho vytáhnout do první ligy.

A v budoucnu si zahrát prvoligové play-off  v dresu Pramenu?
Museli bychom sehnat ještě nějaké hráče, protože v Brodě nás na zápasy moc nejezdilo. A teprve pak by se vidělo. Ale prvořadý cíl pro příští sezonu je rozhodně postup.

Výsledky ankety ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž