Město žije Velkou pardubickou

Pardubice - Pardubice už viděly tradiční kočárovou jízdu, lidé z dostihového světa se včera setkali na místním zámku. Ve městě je znovu cítit, že se blíží Velká pardubická, slavný dostih startuje v neděli v 15.30. Trojnásobný vítěz je ale stále daleko od všeho shonu. Tým čtrnáctiletého hnědáka Peruána je zvyklý svou hvězdu vozit k dostihu až v neděli ráno na veterinární kontrolu. Stejně to bude letos. Peruán v Pardubicích naposledy trénoval včera a pak byl převezen do své stáje v Zámrsku.

Jeden z jeho největších konkurentů, britský kůň Celibate, je však už od úterý ve městě. S žokejem Donalem Fehilym už si Celibate vyzkoušel i Zahrádky, dva dvojskoky uprostřed trati, které tradičně dělají britským koním problémy.

Loni na Malých zahrádkách skončili všichni tři britští koně, Supreme Charm, Djeddah a Frileaux Royal. Zdá se, že Celibate by překážku měl zvládnout. „Celibate je asi nejlepším koněm, který k nám kdy z Anglie přijel,“ tvrdí Miroslav Petráň z Dostihového spolku, který Velkou pardubickou pořádá.

Celibate letos skončil šestý ve Velké národní v Liverpoolu a má handicap 136. Handicap české špičky se pohybuje mezi 120-130. Pro srovnání: poslední britský vítěz Velké pardubické, It's a Snip, měl v roce 1995 handicap pouze 79. „Od dob It's a Snipa přijíždějí z Británie stále kvalitnější koně,“ tvrdí Petráň.

Anglické šance směřují i k dnešnímu rovinovému vrcholu, Budvar St. Legeru na 2900 metrů, kde by podle britských expertů měl dominovat Yorkshire. „Je to dostih podle jeho gusta a měl by zvítězit,“ tvrdil včera zástupce anglické ekipy.

Na závodiště začínají pomalu přijíždět všichni aktivní účastníci dostihu. Několik dní už připravuje přímo na závodišti pět svých koní do Velké pardubické žokej a trenér Josef Váňa.

V nedaleké stáji má Pavel Složil působivého Charma, debutanta nejtěžšího kontinentálního dostihu. Poměrně chladné počasí posledních dní se na koních zatím moc nepodepisuje. Lidé však mají problémy. „Ta současná zima je pro nás špatná, snad všichni z pořadatelského týmu v současné době bojují s nějakou chorobou nebo nachlazením,“ řekl Petráň.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž