Martina Vernera trápily před ME v krátkém bazénu problémy s vysokým tlakem.

Martina Vernera trápily před ME v krátkém bazénu problémy s vysokým tlakem. | foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Měsíční odměny pro reprezentanty nebudou, v plavecké kase chybí peníze

  • 0
Reprezentační trenér českých plavců Jiří Kyněra zavádí po nástupu do funkce novoty, některé však zatím nemají šanci na úspěch. Třeba nápad s pravidelnou měsíční odměnou členům českého výběru narazil na problém - vyschlou svazovou pokladnu.

"V příjmových složkách chybí na příští rok pět milionů korun. Snad se nám podaří najít sponzora a budeme moci realizovat i tuto myšlenku," poznamenal Kyněra na tiskové konferenci v Brně v souvislosti s úvahou, která měla reprezentačním plavcům skupiny A zajistit pravidelnou měsíční odměnu 10.000 korun. Skupina B by dostávala poloviční částku.

Další novinka už byla schválena. Plavci, kteří startovali na olympijských hrách nebo získali medaili z MEJ, nemusí v této sezoně plnit limity a mají automaticky zajištěn start na mistrovství Evropy a také na druhém vrcholu sezony, jímž bude mistrovství světa. Toto privilegium tudíž má sedmička ve složení Tomáš Fučík, Jiří Jedlička, Rubáček, Svoboda, Šefl, Verner a Kazíková.

Křest ohněm čeká reprezentačního kouče v příštím týdnu na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Rijece. Limity splnilo 21 plavců, v pondělí ze Znojma jich ale odjede pouze dvacet, neboť Jiří Vlček z Komety Brno je v nemocnici se střevními problémy.

Ohrožen je i start nejlepšího současného českého plavce Květoslava Svobody, kterého trápí vedle vyhřezlé plotýnky ještě atopický ekzém a nyní podstupuje lékařská vyšetření. "Věřím, že se do pondělka dá Svoboda dohromady a bude moci odjet," podotkl Kyněra.

Martina Vernera zase trápily problémy s vysokým tlakem. "Léčil jsem se, týden měl volno. Teprve při Velké ceně Brna jsem se dával trochu dohromady. Snad bude moje výkonnost na mistrovství Evropy kulminovat," doufá Verner.

Vedle Svobody a Vernera patří k hlavním českým nadějím Jan Šefl, Michal Rubáček, Sandra Kazíková a Simona Baumrtová. "K úspěchům budou určitě patřit semifinálová umístění. K postupu do finále bude potřeba dosáhnout v silné konkurenci časy na hranici českých rekordů," tuší Kyněra.

Rubáčkovi nečekaně vyrostl v domácích vodách na motýlkářských tratích nový soupeř, kterým je osmnáctiletá plzeňská naděje Šefl. "Konkurence mi nevadí. Naopak si myslím, že by nám oběma mohla pomoci ke zlepšení výkonů," dodal Rubáček, jenž by rád postoupil na mistrovství Evropy alespoň do semifinále.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž