Michal Březina v krátkém programu na mistrovství Evropy v Bratislavě.

Michal Březina v krátkém programu na mistrovství Evropy v Bratislavě. | foto: Reuters

Březina útočí na evropskou medaili, po krátkém programu je třetí

  • 2
Vybojuje podruhé v kariéře evropskou medaili? Má k ní nakročeno. Po krátkém programu je Michal Březina na mistrovství Evropy krasobruslařů v Bratislavě třetí. Získal 84,30 bodů a vylepšil si tak své sezonní maximum.

Z celkem 34 soupeřů Březina nestačil pouze na suverénního obhájce titulu Javiera Fernándeze, který jako první muž v historii šampionátu pokořil v úvodní části soutěže stobodovou hranici, a na druhého Rusa Maxima Kovtuna.

Pětadvacetiletý český reprezentant zahajoval závěrečnou skupinu hlavních favoritů a předvedl kvalitní jízdu. Zvládl skvěle úvodní trojitý axel, sice spadl u čtverného salchowa, ale zbytek jízdy odjel bez zaváhání.

„Je to lepší výsledek než loni na Evropě, což je super. A je to lepší než v celé letošní sezoně. Myslím si, že i body jsou adekvátní za program, který jsem zajel. Všechno ostatní bylo perfektní a pak se body nasbírají. I když se nepovede jeden skok, tak to pořád jde,“ říkal svěřenec trenéra Karla Fajfra.

Pád jej přesto mrzel. I proto, že dopoledne při tréninku i pak i při rozjíždění čtverný skok zvládl. „Byl jsem si až moc jistý, že ho skočím, a to byla chyba,“ uznal Březina.

Věří, že ve čtvrtek i se čtvernými skoky zaútočí na svoji druhou medaili z mistrovství Evropy. „Uvidíme, kolikátý pojedu a jak zajedou ostatní. Každopádně medaili chci,“ říkal po jízdě bronzový muž z roku 2013.

Druhý český reprezentant Jiří Bělohradský zvládl při své premiéře na velké seniorské akci všechny své tři trojité skoky, získal 60,53 bodu a obsadil 19. místo. Díky novému osobnímu maximu bezpečně postoupil do druhé části závodu mezi 24 nejlepších.

„Velká spokojenost. Jsem rád, že se mi při premiéře takhle zadařilo,“ radoval se sedmnáctiletý bruslař, kterého vedle Vlasty Kopřivové trénuje i bývalý evropský šampion Tomáš Verner. „Byl jsem nervózní, ale spíš mě to vyhecovalo. Jak začala hrát hudba, tak jsem nemyslel na nic jiného než na sebe a program. Ve druhé části jsem vnímal i publikum, fanoušci byli skvělí.“

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Bratislavě

Muži

Krátký program: 1. Fernández (Šp.) 102,54, 2. Kovtun (Rus.) 88,09, 3. Březina (ČR) 84,30, 4. Byčenko 84,09, 5. Samohin (oba Izr.) 82,73, 6. Righini (It.) 82,23, ...19. Bělohradský (ČR) 60,53.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž