Ještě před startem turnaje proběhla ve středu v Dynamo lounge v enteria areně...

Ještě před startem turnaje proběhla ve středu v Dynamo lounge v enteria areně tisková konference, které se zúčastnili čeští reprezentanti a také ředitel turnaje Ondřej Charvát (dole vpravo). | foto: Karate Lions Pardubice

Pardubická aréna hostí bojovníky. Začíná světový šampionát v karate

  • 0
V pardubické enteria areně v pátek startuje mistrovství světa v karate ve stylu shotokan. Potrvá do neděle a představí se kategorie od žáků až po dospělé. Turnaj volně navazuje na zdejší mistrovství Evropy z roku 2017.

Světový šampionát začal úderem páteční deváté hodiny světovým pohárem žáků od 9 do 11 let, v sobotu přijdou na řadu starší dorost, junioři a v neděli turnaj ve stylu shotokan vyvrcholí zápasy dospělých (viz box). Pořadatelé doufají v medaile pro českou reprezentaci i domácí tým Karate Lions Pardubice. „Bude to těžké, ale do přípravy jsme dali všichni maximum. Věřím, že český tým i Pardubice medaili získají,“ řekl ředitel turnaje a zástupce Lions Ondřej Charvát.

Program

MS v karate v Pardubicích

Pátek 9.9.
9.00–18.00:
kategorie žáci U10, U12 (svět. pohár)
Sobota 10.9.
9.00–20.00:
žáci U14, dorost a junioři (MS)
16.00: zahajovací ceremoniál, kategorie s postižením po ukončení ceremoniálu
Neděle 11.9.
9.00–18.00: dospělí, U21 a masters (MS)

V enteria areně se během víkendu představí téměř dvoutisícovka karatistů ze všech kontinentů. Z pochopitelných důvodů nepřicestují pouze zástupci Ruska a Běloruska.

„Vyhověli jsme požadavku na neúčast těchto zemí a toto opatření respektujeme. Přes mnoho komplikací naopak dorazí a zúčastní se tým z Ukrajiny,“ popsal Charvát.

Češi budou nejvíce spoléhat na vicemistry Evropy Karolínu Řezníčkovou (lehká váha), Leonu Markovou (bez rozdílu váhy) a Benedikta Mrázka (střední váha), kterého čekají první zápasy mezi dospělými.

„Přechod z juniorů je poměrně složitý. Vůbec neznám své soupeře, ale přípravě jsme věnovali několik měsíců,“ popsal Mrázek.

O takto netradičně pojaté medaile se bude bojovat v Pardubicích.

Klání v karate se do Pardubic vrací po pěti letech. Zatímco v roce 2017 se zde konalo mistrovství Evropy a zápasilo se ve sportovní hale na Dašické, tentokrát půjde rovnou o světový šampionát, který se přesunuje do enteria areny, domova pardubických hokejistů.

„Získat tento turnaj nás stálo pět let vyjednávání. Díky dobré zpětné vazbě po mistrovství Evropy v roce 2017 a výborným podmínkám od města a Pardubického kraje jsme nakonec pořadatelství získali,“ těšilo Charváta.

Shotokan, který bude v aréně k vidění, patří v kategorii dospělých k tvrdším stylům, používají při něm chrániče. Karate přitom spojuje vícero druhů boje dohromady, což mu dodává na půvabu. Soutěžící smějí používat údery i kopy, od kterých se odvíjí finální bodový výsledek. Čím složitější úspěšně provedená technika, tím vyšší hodnocení.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž