Martina Sáblíková (v tmavém) si tréninkově vyzkoušela flag fotbal, variantu...

Martina Sáblíková (v tmavém) si tréninkově vyzkoušela flag fotbal, variantu amerického fotbalu. | foto: archiv ČAAF

Výzva pro Sáblíkovou. Olympijská legenda se předvedla při flag fotbalu

  • 0
Na jedné straně zkušené hráčky amerického fotbalu, přesněji bezkontaktní verze flag fotbalu. Na té druhé česká sportovní legenda Martina Sáblíková. Český ženský reprezentační tým pozval trojnásobnou olympijskou šampionku v rychlobruslení na společný trénink před evropským šampionátem ve flag fotbale. A Sáblíková si v náročné vřavě poradila, pod tlakem dokonce předvedla několik slušně zachycených přihrávek.

„Nedokázala bych si však představit, že by mě holky bránily na sto procent,“ oddychla si Sáblíková po své premiéře na stadionu Viktorie Žižkov.

Koncem srpna odlétají české reprezentantky ve flagu do Izraele na mistrovství Evropy. Na vrcholném turnaji letošního roku plánují bojovat o medaile. A tak si přizvaly na trénink tu nepovolanější, která získala medailí nespočet. Martina Sáblíková přijala výzvu a společně s českými hráčkami na žižkovském stadionu si vyzkoušela, jaké to je bránit nebo chytit důležitý míč od quarterbacka.

„Neskutečně mě překvapila. Martina by dokázala vybruslit snad ze všech soubojů, má opravdu skvělý atletický základ. Díky někomu by obstála v jakémkoliv týmovém sportu,“ obdivoval Martin Šindler, trenér českého týmu.

Nejprve atletická rozcvička na žebříku, poté vysvětlení základních pravidel, a pak se přešlo k praxi. Česká legenda si vyzkoušela, jak správně zachytit šišatý míč. A vedla si skvěle. Jediné, co ji dělalo problémy, byly nacvičené signály.

„Pak už to celkem šlo a hodně mě to bavilo,“ popisovala Sáblíková po tréninkové hodince. Úspěšná rychlobruslařka, jež se v dětství věnovala basketbalu, měla navíc štěstí - flag je totiž bezkontaktní verze amerického fotbalu. Hráč je eliminován tehdy, když se mu stáhne vlajka zachycená u pasu. Tímto způsobem je nahrazeno tvrdé složení hráče na zem, tolik typické pro americký fotbal.

Pomohla i veřejnost

„O to více v tomto sportu rozhodují nacvičené signály a šikovnost s míčem. A samozřejmě atletičnost, rychlost a obratnost. Proto bychom Martinu Sáblíkovou určitě braly. Kdyby pochytila všechny naše připravené akce. Určitě by se svým pohybem byla prospěšná,“ dodává s úsměvem Lenka Vavrisová, jedna z největších opor českého flagového týmu.

Ona se svými kolegyněmi se soustředí na konec srpna, kdy ho čeká mistrovství Evropy v Izraeli. V minulém ročníku české hráčky skončily na čtvrtém místě, v loňském roce se zase umístily na 9. místě na mistrovství světa v Panamě – byly však třetí nejúspěšnější evropský tým.

„Pokaždé chceme medaili, nyní už to snad musí vyjít. V Panamě jsme sehráli několik velice vyrovnaných utkáních a to tam byla světová špička. Věříme, že tuhle zkušenost dokážeme teď prodat,“ přeje si Vavrisová.

Martina Sáblíková (v černém) si tréninkově vyzkoušela flag fotbal, variantu amerického fotbalu.

Česká flagová reprezentace ohledně účasti na evropském šampionátu dokonce vyzvala veřejnost v rámci crowdfundingového projektu na Hithitu, který byl kromě podpory národního týmu zaměřen i na darování krve.

Požadovanou částku 160 tisíc korun se již podařilo vybrat, svojí přítomností tomu pomohla také Martina Sáblíková. Národní tým se tak může plně soustředit na herní přípravu.

„Ještě nás čekají dvě soustředění, v současné době se zaměřujeme také na skautování konkurenčních týmů. Věřím, že uspějeme a děkujeme moc všem, kdo nám pomohli se šampionátu zúčastnit. Budeme bojovat také za ně,“ dodal trenér Šindler. Zájemci však stále můžou podpořit tým zakoupením týmových dresů, trik, batohů nebo mikin na Hithitu.

České reprezentantky ve flag fotbalu žádaly o podporu:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž