Lezci budou mít první šampionát na ledě

Špičák - První český šampionát v lezení na ledové stěně je připraven na 5. února v zimním středisku Špičák na Jablonecku. Na závod přijedou nejen tuzemští lezci, ale i Slováci a Poláci. Přijedou zřejmě také Radek Jaroš či Josef Nežerka, kteří patří mezi nejlepší světové horolezce a absolvovali ty neobtížnější výstupy na ledě ve velehorách.

"Počítáme nejvýše s 50 závodníky, do finále se dostane deset nejlepších," uvedl řekl jeden z pořadatelů Martin Bauer z agentury Sundisk.

V kvalifikaci lezci na stěnu vyrazí do soubojů po dvou. Podle Bauera se podobné závody v Česku konaly jen koncem devadesátých let na přírodních ledopádech v Krkonoších.

S myšlenkou na první mistrovství republiky v lezení v ledu přišel loni na podzim jablonecký horolezec Martin Vrkoslav z horolezeckého klubu Extrém. Šampionát má název Icebreaker a vítěz získá mimo jiné jako cenu právě zmenšený ledoborec.

Ledová stěna ve tvaru kvádru se na Špičáku již začala stavět. Vznikne z pěti kovových nosníků, bude 12 metrů vysoká a deset metrů široká. Podkladové překližkové stěny zdrsní pořadatelé dřevěnými výstupky, aby na nich lépe držel led. O jeho výrobu se postarají sněhová děla.

Pokud by nemrzlo, lezli by závodníci jen na překližce. "Je to ale ještě těžší než na ledě," řekl Bauer. 

Pořadatelé lezeckého mistrovství připravili na 5. února i adrenalinový závod jednotlivců a štafet. Účastníci poběží do vrchu, vydají se na lyžařskou běžeckou trať a ve finále na snowboardový svah s překážkami.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž