Martin Dlouhý v reprezentačním dresu přijímá gratulace svých spoluhráčů.

Martin Dlouhý v reprezentačním dresu přijímá gratulace svých spoluhráčů. | foto: Reuters

Legenda futsalu jde do Teplic pro životní smlouvu i titul

  • 0
Je dlouholetým kapitánem futsalové reprezentace, slavil bronz na mistrovství Evropy, v dresu národního mužstva nastřílel 87 gólů, v první lize jich nasázel už 303. Dvakrát ho vyhlásili futsalistou roku, vlastní také jeden český titul. Chcete další důkazy, že Martin Dlouhý je ikonou českého futsalu?

A teď tahle legenda míří do Balticflory Teplice. Do ambiciózního klubu, který koupil prvoligovou licenci od Eco Investmentu Praha a hned si troufá útočit na mistrovský titul.

"Můj bývalý klub se sloučil se Slavií, ta vlastní moje práva. Já Teplicím kývl a teď už to záleží jen na dohodě mezi oddíly," tvrdí 34letý útočník Dlouhý. "Jsem domluvený s panem Žákem, že chci a budu hrát za Teplice. Snad to vyjde."

Michal Žák, viceprezident Balticlory a rodák z Běloruska, vytvořil v českém futsale unikátní projekt. Bude platit až sedm profesionálních hráčů a trenéra z Ruska. "Chce jít cestou, která je nalinkovaná v ruské profilize. Má k tomu blízko, má tam hodně kamarádů i kontaktů," přibližuje reprezentační kapitán.

A vizi svého nového zaměstnavatele chválí. "Je to pro naši ligu jen dobře, protože se to tady až na mistrovskou Chrudim hraje na bázi poloprofesionality."

Vyhlášený kanonýr se už léta živí vším, co souvisí s fotbalovým míčem. Kromě futsalu se věnuje fotbalu i jeho plážové odnoži. "Jsem univerzál." Přiznává ale: "Co se týče futsalu, bude to v Teplicích moje nejlepší smlouva v životě."

Klubu pomáhal už po jeho loňském vzniku, půl roku působil jako konzultant Balticflory a také díky jeho trenérským radám postoupila do druhé ligy. Teď naopak bude on poslouchat kouče z Ruska.

"Zažil jsem ho na pár trénincích a bude přínosem. Je to vyloženě prototyp ruského futsalu, trochu jiný směr než u nás. Tvrdší tréninky, ruský dril. Když se to smíchá s naší mentalitou, bude to zajímavé," těší se hvězda, jež okusila také přípravu v Dině Moskva, nejlepším klubu světa.

Teplice angažovaly i čtyři ruské hráče a nejlepšího střelce německé ligy. "Rusy jsem viděl na tréninku a nemuselo by to být špatné. Reinhardt? V Německu je futsal v plenkách. Má na tom být individuálně dobře, ale asi nebude až tak takticky vyzrálý."

Česko - Libye (futsal): Martin Dlouhý (vpravo) v souboji s Abdulem Wahedem Mohamedem

Dlouhý bude vůdcem týmu. A líbí se mu Žákův cíl, titul. "Ale je tady Chrudim, která českou ligu válcuje pět šest let. Má zažitý svůj styl, režim, zkušené hráče z reprezentace. S Eco Investmentem jsme s ní hráli dvakrát finále a ani jednou ji neporazili," lituje. "My budeme potřebovat čas, než se sehrajeme. Ale podmínky na titul tady budou," připouští.

Zlato v české lize získal jedinkrát v roce 1999. Prahne po dalším. "Chci si to zopakovat. Jinak mám úspěchy spíš v národku než v lize." Sází i na teplické diváky. "Na divizi jich chodilo víc než jinde na ligu. Bude to tady určitě zajímavé. Jen ať přijdou. Ve futsale padá hodně gólů, je rychlý i technický."

Že právě futsal bude jeho prioritou, o tom se rozhodl před deseti lety při fotbalovém angažmá v druholigovém Xaverově. "Dostal jsem nabídku od futsalové Viktorky Žižkov a musel se vyjádřit za týden: buď futsal, nebo druhá liga ve fotbale. Nejtěžší rozhodnutí v mém sportovním životě," přiznává.

Hodně lidí mu radilo futsal. Poslechl. "Nevím, jestli toho můžu litovat, nebo ne. Futsal mě naplňuje, dal mi hodně úspěchů. Nejsem si jistý, jestli bych na ně dosáhl ve fotbale."

Ale i v něm se mu daří. S dalšími futsalisty válí za Radotín v Pražském přeboru. Přišli po podzimu a tým vytáhli o pět míst, získali pohár. "V něm jsem dal tři góly, v přeboru za jaro 11," počítá. Góly má v krvi. Tepličtí fandové se brzy přesvědčí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž