„Lebkouni“ hráli kulečník a okukovali osmitisícovku

  • 2
Himaláje - Tak jsme v horách. Okoukli jsme první osmitisícovku, Šišu Pangmu. Žádný Čech ještě na jejím vrcholu nestál. Nahoru poleze Radek Jaroš, ale až na podzim. Teď se musí starat o nás. Na březnové přípravě ve švýcarském Gomsu mu to docela šlo. Tyčinkami namočenými ve slivovici mi dokonale vyčistil čepy na mandlích. I když pak říkal, že „kosa byla málem mezi námi“.

Teď nám zatím kopce okolo slouží k aklimatizaci. Máme za sebou první himálajský týden.

Asi nejtěžší bylo balení a nakládání. Patnáct beden a sudů, balík lyží, skoro čtyři sta kilo expedičního materiálu. Letěli jsme z Vídně do Káthmándú, hlavního města Nepálu.

Cesta byla v pohodě. Po obědě jsme podstoupili tradiční rituál stříhání, jsou z nás teď „lebkouni“. Večeřeli jsme u Tibeťana a pak si dali kulečník v baru U Toma a Jerryho.

Ráno jsme se vydali autobusem na sever. S ozbrojenou eskortou, protože v Káthmándú bylo rušno. Na pouličních demonstracích hořely pneumatiky i auta a okolo vlály prapory se srpem a kladivem. Jakou asi hlásají politiku? V sobotu jsme překročili po mostě Přátelství čínskou hranici. Přeložili jsme věci do náklaďáku a vzali si džíp. Čekali jsme až do rána, protože si celníci nechali naše pasy.

Zapíchli jsme to v tibetském Nyalamu, ve výšce 3700 metrů. Odpoledne jsme vyšli na procházku. Ale když se zatáhlo a začalo foukat, raději jsem to zabalil. Dobrá, jsem měkkej.

Ale taky spokojenej. Lilo jako blázen a já si seděl pěkně v teple u notebooku...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž