Box - ilustrační foto

Box - ilustrační foto | foto: AP

Kubánci stráví v Ústí skoro měsíc, zatrénují si i s Čechy

  • 0
Českou republiku čeká boxerský svátek: Výprava kubánských boxerů pozměnila svůj evropský program a vložila si do něj "české" soustředění, po němž navíc budou okrasou březnové Grand Prix Ústí.

Boxeři Kuby, velmoci amatérského ringu číslo 1, se skoro na měsíc usídlí v Ústí nad Labem. Nejenže ozdobí březnovou Velkou cenu, ale navíc v krajském městě budou na dlouhém soustředění! Což je skvělá zpráva pro českou reprezentaci.

"Tutově budememít společné tréninky," těší se Svatopluk Žáček, prezident České boxerské asociace. Právě on účast historicky nejlepšího světového týmu na Grand Prix dojednal.

Ještě minulý týden tomu dával 90 procent, neboť Kubánci neměli vyřízené letenky a víza. V úterý Žáček všechno dořešil. A snad jako bonus mohl oznámit, že šestnáctičlenná výprava se v Ústí ubytuje už 26. února, tedy víc než tři týdny před turnajem. Původně přitom měla dorazit 7 dní předem.

Box mají v genech, říká profesionál Konečný

Nejlepší český profesionál Lukáš Konečný má na boxery Kuby ještě z amatérského ringu příjemné vzpomínky. "Na mistrovství světa v Houstonu jsem totiž po obrovské bitvě porazil 8:7 Lunu a získal bronz," připomněl Ústečan Konečný.

Kuba potvrdila účast v Ústí. Jak to zvedne Grand Prix?
Kuba je obrovským kořením pro už tak velmi kvalitní ústecký turnaj. Její boxeři patří k favoritům ve všech kategoriích, v nichž nastoupí. Nikdo s nimi nechce boxovat na úvod turnaje.

Kdo proti nim má šanci?
Také oni občas chybují po taktické stránce, takže velmi zkušení boxeři je mohou zdolat, nejsou neporazitelní. Ale vždycky to je boj až do poslední vteřiny.

Proč jsou Kubánci velmocí?
Mají to dané geneticky a k tomu je na Kubě obrovská konkurence. Stačí zaváhání a v řadě stojí dalších pět adeptů na reprezentaci. Uvědomují si to a podle toho makají na tréninku. Tím pádem získávají spoustu zkušeností ještě dříve, než vyjedou za hranice. Navíc sport a úspěch v něm je jednou z mála možností, jak se na Kubě prosadit. Trenéři jsou pro ně velké autority, poslouchají je na slovo.

S kolika Kubánci jste boxoval?
Asi se dvěma. S Lunou o světový bronz a pak jsem na věhlasném turnaji Córdoba Cardin na Kubě prohrál ve finále těsně o bod. Samozřejmě nezaslouženě. Boxoval jsem s Aragonem, což byl velmi úspěšný reprezentant.

Jakého Kubánce jste na ústecké Velké ceně hltal?
Především Stevensona a Savona. Ale všichni Kubánci jsou pojmy.

"V pondělí odletěli místo do Maďarska na turnaj do Bulharska a od příští neděle budou u nás, nevyplatilo by se jim vracet domů. Nejdřív budou na hale SKP na Stříbrníkách, před turnajem se ubytují v interhotelu Bohemia jako ostatní výpravy," sdělil Žáček. "Speciální požadavky nemají. Navíc nový vedoucí restaurace v hale byl 4 roky na Kubě, má s nimi zkušenosti."

Česká strana bude všechno hradit včetně přeletu z Bulharska, musela na to najít sponzora. Pobyt Kubánců, jehož cena se může vyšplhat až na 200 tisíc korun, zaplatí zdravotní skupina Agel. "My bychom na to neměli." Kubánci takhle dlouho v Česku ještě nebyli.

"Pamatuji na společné soustředění před olympiádou v Mnichově, 1972 vNymburce i mezistátní utkání v Ústí na zimáku, ale tolik času tady ani tehdy nestrávili," zašátral v paměti exreprezentant Žáček.

Soustředění bude přínosem pro české boxery. "Vždy přiletí jejich olympijský tým, tedy ti nejlepší borci, kteří chodí po planetě," zdůraznil šéf české asociace. "Budou to zkušenosti pro boxery i trenéry.

Uvidíme, jak se budou Kubánci připravovat, s klukamamůžou spárovat. Poznal jsem sám na sobě, jak mi kdysi soustředění s Kubánci pomohlo." V čem vynikají? "Říkají tomu kubánsko-americký styl, ale v 70. letech jim dal techniku sovětský trenér Červoněnko. Kromě toho jsou pohybliví, jejich box je líbivý, jsou to tanečníci."

Žáček týdny telefonoval, psal maily, zařizoval. A uspěl. Kuba se na Grand Prix vrátí po 4 letech, naposledy fanoušky okouzlila v roce 2008. "V mezinárodním kalendáři je hafo turnajů, kde by je chtěli. Od konce ledna jsem na tom dennodenně dělal. Psal jsem maily jak vzteklý, vyřizoval jsem víza, komunikoval s kubánskou ambasádou v Praze a s naší v Havaně."

Nejednou se Kuba odhlásila z politických důvodů. Třeba když před 11 lety režim Fidela Castra věznil české politiky Ivana Pilipa a Jana Bubeníka kvůli setkání s tamními disidenty. V roce 2006 zase přihlášená Kuba nedorazila kvůli emigraci tří olympijských vítězů Gamboi, Bartelemyho a Solise.

Lukáš Konečný obdivuje boxerskou techniku Kubánců.

"Já do toho politiku vůbec netahám. I za komunistů mi bylo jedno, jestli se stýkáme se Západem nebo Východem. Přátelství mezi sportovci je napříč," razí Žáček.

Kuba rapidně zvedne prestiž už 43. ročníku turnaje, který vypukne ve středu 21. března. Bude jedním z nejlepších za poslední léta i díky tomu, že je v létě olympiáda.

"Už dnes máme přihlášených 24 států a šest dalších jsme byli nuceni odvolat," podotkl prezident. "Kubánci jsou okrasou každého turnaje, táhnou diváky i sponzory."

Kuba pošle mezi provazy 10 boxerů, zraněného stříbrného z pekingské olympiády Banterua nahradí ve váze do 69 kg Despaigne. Dál jsou v nominaci: Veitía (49), Ramírez (52), světový šampion Estrada (56), vicemistr světa Toledo López (60), bronzový olympionik Sotolongo (64), Correa (75), mistr světa Peraza (81), Larduet Gómez (91) a Savon Cotilla (+91).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž