David Svoboda v hádce s Klausem Kremerem, jehož technologie se používá při

David Svoboda v hádce s Klausem Kremerem, jehož technologie se používá při střelbě z laserových pistolí. | foto: ČTK

Komu mám vynadat? ptal se pětibojař Svoboda. Přišel o kvalifikaci na OH

  • 9
Mohl se kvalifikovat na olympijské hry do Londýna, jenže Davidu Svobodovi zkazil závod nefunkční terč. Vedoucí muž Světového poháru v moderním pětiboji obsadil ve finále seriálu až 16. místo a neskrýval rozhořčení. "To přece není možné. Takhle mi ovlivnit kvalifikaci na olympiádu," zlobil se na pořadatele.

"Komu mám jít vynadat?" ptal se v cíli rozlícený Svoboda. 

Účast na OH si mohl zajistit pouze vítěz, jímž se stal Maďar Róbert Kasza. Umístění české olympijské naděje výrazně ovlivnil nefunkční terč při druhé ze tří střeleckých položek.

"Vypálil jsem pět ran a vůbec nic se nestalo," vysvětloval Svoboda. Kvůli technické chybě zůstal vedoucí muž světového žebříčku na střelnici o 20 sekund déle a přišel o naději bojovat o vítězství.

"Třikrát jsem se hlásil, že mám technické problémy, ale nikoho to nezajímalo," prohlásil Svoboda. Podobně na tom byl vedle stojící Brit James Cooke. Dokonce se v jeden okamžik hlásili s českým reprezentantem nastejno.

Svoboda tak zároveň přišel i o umístění v první pětce. To by mu zajistilo více než 60 bodů do olympijského žebříčku, který také zaručuje kvalifikační místa pro londýnské hry. Další možností je vybojovat pozici na mistrovství Evropy nebo světa.

"To snad není pravda. Jak může selhat technika při tak důležitém závodě, který je olympijskou kvalifikací?" kroutil Svoboda hlavou.

David Svoboda při parkuru ve finále Světového poháru v moderním pětiboji.
David Svoboda při šermu v londýnském finále SP v moderním pětiboji.

Laserové terče se používají nově teprve od této sezony a technické problémy se objevily v každém ze čtyř závodů Světového poháru. Ovšem nikdy v takovém rozsahu. Při londýnském finále na ně doplatili také oba Litevci Kinderis a horkokrevný Krungolcas, který dokonce málem inzultoval jednoho z techniků.

Svoboda se později pustil do ostré debaty s Němcem Klausem Kremerem, jenž inovaci přinesl. Do výměny názorů se zapojil také reprezentační trenér Jakub Kučera, velký kritik nové technologie. 

Reprezentace nakonec podala protest, ten však jury zamítla. "Prý nemají přesná data a časy těch, kdo měli na střelnici problémy," uvedl Kučera. Jedinou změnou bylo zařazení Litevce Justinase Kinderise na 14. místo, proto si Svoboda i původně pětadvacátý Ondřej Polívka ještě o jednu pozici pohoršili.

Finálové závody SP v moderním pětiboji

Muži:

1. Kasza (Maď.) 5696 b., 2. Lesun (Rus.) 5644, 3. Woodbridge (Brit.) 5632, ...17. Svoboda 5472, 26. Polívka 5380, 30. Michalík (všichni ČR) 5264.

Ženy:

1. Schönebornová (Něm.) 5308, 2. Asadauskaiteová (Lit.) 5284, 3. Clouvelová (Fr.) 5252, ...28. Dianová 4744, 35. Grolichová (obě ČR) nedokončila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž