Kiraly a Torresová jsou volejbalisty století

L a u s a n n e - Američan Karch Kiraly a Regla Torresová z Kuby byli dnes v Lausanne, sídle Mezinárodní volejbalové federace (FIVB), zvoleni nejlepšími volejbalisty dvacátého století. Rozhodla o tom dvanáctičlenná komise odborníků, v níž zasedl i český zástupce Miloslav Ejem. Členové komise přihlédli k hlasům jednotlivých národních svazů, novinářů a fanoušků, kteří hlasovali prostřednictvím internetové stránky FIVB a faxu. Všichni vítězové jednotlivých kategorií by měli převzít ocenění na slavnostním galavečeru, který je předběžně naplánován na březen do Paříže.

Kiraly získal s týmem Spojených států dvakrát zlatou olympijskou medaili v šestkovém volejbalu (v Los Angeles a v Soulu). Před čtyřmi lety přidal do své sbírky třetí zlato z premiérového olympijského turnaje v plážovém volejbalu v Atlantě.

Torresová je hvězdou současné kubánské reprezentace, která získala vavříny na většině mezinárodních turnajů počínaje olympijským zlatem 1992 v Barceloně. Stejný úspěch Kubánky zopakovaly v Atlantě i letos v Sydney.

Za nejlepší mužský tým historie označila komise odborníků Itálii, která dominovala palubovkám v letech 1990-1998 a jako první v historii vyhrála třikrát v řadě mistrovství světa.

Nejlepším ženským celkem století jsou Japonky ze začátku šedesátých let. Ocenění získaly nejen za olympijské zlato z Tokia (1964), ale i za to, že přinesly do světového volejbalu řadu novinek a tento sport široce zpopularizovaly.

Nejvyššího ocenění z řad trenérů mužských celků se dočkal Jasutaka Macudaira, jenž působil u týmu Japonska od roku 1964 deset let. Jeho stejně slavným protějškem u volejbalového družstva žen je Eugenio George, současný úspěšný kouč Kubánek.

V užší nominaci na nejlepšího volejbalistu století se objevil také Josef Musil. Člen zlatého československého týmu z MS 1956 a 1966 byl mezi osmičkou finalistů.

Vítězové jednotlivých kategorií 
Muži:
Karch Kiraly (USA)
Ženy: Regla Torresová (Kuba)
Trenér mužů: Jasutaka Macudaira (Jap.) 1964-1974
Trenér žen: Eugenio George (Kuba) 1990-2000
Tým mužů: Itálie 1990-1998
Tým žen: Japonsko 1960-1964


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž