Jak jsem trénovala s Krpálkem. Vítězka soutěže iDNES Premium si vyzkoušela judo

  • 0
Tak tohle byla fyzicky nejnáročnější tiskovka ze všech, shodují se aktéři mediálního dne Českého svazu juda. Účastnila se ho i Lenka Strádalová, vítězka soutěže iDNES Premium o judistický trénink.

Tento týden budou judisté Lukáš Krpálek a David Klammert bojovat o olympijské medaile. Ještě předtím, než odletěli do Tokia, předvedli po tiskové konferenci zástupcům českých médií základy juda. 

V hale Folimanka byla mezi redaktory i Lenka Strádalová, bankovní úřednice z Liberce. „Tak uzel na kimonu už umím, to je základ,“ usmívá se Lenka poté, co si poprvé v životě oblékla kimono a s pomocí reprezentačního kouče Petra Laciny ho obvázala černým páskem.

Lacina vzápětí vysvětluje nováčkům pozdrav, který se provádí na začátku i ukončení každého tréninku či zápasu. Zároveň jde o projev úcty k soupeři. Ricurei, tzv. malý pozdrav, je prostá úklona ze vzpřímené pozice. Zarei, tzv. velký pozdrav, se provádí vsedě na patách. Při pokleku se začíná levým kolenem a právě levé koleno se od tatami odlepuje jako poslední. „Nakonec řekneme rei, všichni se ukloníme a trénink je tímto zahájený,“ oznamuje trenér.

Judistický pozdrav (vpravo trenér Petr Lacina)

Při rozcvičce si každý vyzkouší sumodřep, kotoul, kolébku… To, co praktikují na svých trénincích i malí judisté. Následuje rychlokurz pádové techniky, v níž je podstatné tlumit pád úderem paží. Umění padat, útočný a obranný postoj, úchopy za oděv...

Lukáš Krpálek a David Klammert se pak pouští do souboje. „Nejdůležitější je vychýlení. Když mám soupeře vychýleného, obejmu ho, můžu ho chytnout za kimono či za pásek, přizvednu ho a hodím ho na zem,“ vysvětluje olympijský vítěz z Ria. 

Často prý po přizvednutí soupeř padá sám. Lenka a spol. si to zkoušejí v praxi a vyměňují si navzájem role: „Tori je útočník, který provádí chvat. Uke je obránce, který padá,“ dozvídají se.

Minimální úsilí, maximální účinnost

Získejte dres Sparty zdarma!

„Moc mě to bavilo. Sport miluju: běhám, hraju volejbal, chodím na jógu, kruháče, takže když jsem zahlédla na iDNES Premium soutěž o judo trénink, říkám: Jdu do toho!“ povídá Lenka. 

Překvapilo ji něco? „Po tréninku jsem se chvíli bavila s Davidem Klammertem a říkal, že kimono váží tři kila, a když se zpotí, má na sobě až sedm kilo. To je zajímavé. Ptala jsem se, zda trénují i bez kimona, ale to prý málokdy, protože ho při judu hodně využívají.“

Lenka Strádalová právě zápasí s Petrem Smolíkem, 2. místopředsedou Českého svazu juda.

Judo, původně japonské umění, znamená v překladu jemná cesta. Základním principy jsou totiž minimální úsilí, ale maximální účinnost a vzájemný prospěch. Na olympijských hrách se judo poprvé představilo v Tokiu 1964, nyní je zpět. „Pro mě je to nejkrásnější místo, kde se může olympiáda konat,“ tvrdí Lukáš Krpálek. Jen diváci chybí.

Liberečanka Lenka se již těší, až se Krpálek i Klammert představí pod pěti kruhy. „Určitě budu koukat a fandit. A klidně bych si trénink juda zopakovala, bavilo mě to, trenéři v čele s Petrem Lacinou byli skvělí.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž