David Klammert (v bílém) se pere s izraelským judistou Lim Kochmanem.

David Klammert (v bílém) se pere s izraelským judistou Lim Kochmanem. | foto: AP

Zachová a Klammert by měli být lídry české výpravy na ME v judu

  • 0
Renata Zachová a David Klammert mají nejvyšší ambice z české výpravy, která se chystá na mistrovství Evropy v judu. Kontinentální šampionát se uskuteční od pátku do neděle v Sofii. Nebude na něm startovat dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek, který ještě není zcela fit po zranění z únorového tréninkového souboje s Teddym Rinerem a zatím nezahájil sezonu

Do Bulharska, kde se evropský šampionát v judu koná poprvé v historii, odcestovalo sedm českých reprezentantů. „Lídry naší výpravy by měli být Renata Zachová a David Klammert,“ uvedl v tiskové zprávě reprezentační šéftrenér Petr Lacina. Juniorská mistryně Evropy Zachová letos skončila třetí na Grand Prix v Lisabonu. Mistrovství Evropy se jednadvacetiletá judistka zúčastnila jen v roce 2020, kdy doma v Praze prohrála hned první zápas. Její kategorie do 63 kilogramů je na programu v sobotu.

O den později nastoupí v devadesátce olympionik Klammert. Ten na evropských šampionátech startuje nepřetržitě od roku 2015. Jeho nejlepším výsledkem ze sedmi dosavadních účastí je deváté místo z Varšavy 2017. Před měsícem na grandslamu v Antalyi vyhrál dva zápasy.

Lacina největším postavám českého týmu věří. „Oba jsou velice dobře připraveni, absolvovali komplexní přípravu, celé jaro bez výpadku, takže by se měli představit v dobré formě,“ uvedl. Ambice jsou bez Krpálka trochu jiné. „Umístění do sedmého místa, tedy bodované umístění, s tím bychom mohli být spokojení. Samozřejmě věříme, že se někdo z našich reprezentantů prosadí do boje o medaile, ale to už je většinou i o štěstí,“ přemítal Lacina.

Na šampionát je přihlášených 362 judistů ze čtyř desítek zemí.

Nominace a starty českých judistů na ME

Pátek 29. dubna: David Pulkrábek (do 60 kg), Věra Zemanová (do 57 kg).

Sobota 30. dubna: Renata Zachová (do 63 kg), Adam Kopecký a Jan Svoboda (oba do 81 kg).

Neděle 1. května: David Klammert (do 90 kg), Markéta Paulusová (nad 78 kg) .


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon