Jiří Charvát - prezident Jockey Clubu.

Jiří Charvát - prezident Jockey Clubu. | foto: Profimedia.cz

Doping? Vzorek B ukáže množství látky, což rozhodne, říká dostihový šéf

  • 6
Že by měl vzorek B jen potvrdit dosavadní spekulace ohledně dopingu vítěze Velké pardubické Nikase? Dle Jiřího Charváta, prezidenta dostihového Jockey Clubu, se v polovině případů podezření potvrdí, ve druhé polovině zase vyvrátí. „První analýza zjistí jen stopovou přítomnost látky, až vzorek B ukáže, jestli to mohlo výkonnost ovlivnit,“ řekl.

Charvát potvrdil, že u některých koní byl vyžádán vzorek B; konkrétně však jmenovat odmítl, učiní tak až po analýze kontrolního vzorku.

Jak se tedy zatím k případu můžete vyjádřit?
Provedla se první analýza vzorků. Do té doby, než se vyhodnotí vzorek B a provede se kromě jiného kvantitativní analýza látky, nebo dokud se někdo nevzdá práva na analýzu vzorku B, je doping naprosto neprokázaný.

Co tedy o případu zatím víte?
Vím o tom, ale nemůžu o tom mluvit, dokud nebude vyhodnocený vzorek B. Pokud se potvrdí, že vzorek A byl pozitivní, zjistí se při analýze vzorku B, o jaké množství látky se jednalo. Což je také podstatné, jelikož z toho se může usoudit, z čeho ke kontaminaci mohlo dojít. První analýza zjistí jen stopovou přítomnost látky, až vzorek B ukáže, jestli to mohlo výkonnost ovlivnit, do té doby to musíme brát, jako by to nebylo.

Dá se čekat, že vzorek B potvrdí výsledky vzorku A?
Dají se čekat obě dvě varianty. Dosud bylo empiricky zjištěno, že vzorky B prvotní výsledky z poloviny potvrdí, z poloviny vyvrátí.

Co by znamenalo, pokud by vzorek B podezření potvrdil?
Potom to pochopitelně znamená změny v pořadí dostihu. Pak by to byl případ pro jednání Pořádkové komise, která by musela postupovat podle dostihových řádů, udělila by sankce podle závažnosti provinění. Záleželo by na tom, jestli šlo o úmyslné, či nedbalostní jednání. Ale na to všechno je příliš brzy.

Váňa: Trenérovi věřím

V krajním případě tedy může dojít ke změnám výsledků či přerozdělování prémií?
Ano, to by mohlo nastat. Do té doby ale platí absolutní presumpce neviny.

Kdy se dají čekat výsledky vzorku B?
Analyzují se v zahraničí, naprosto anonymně. Vzorek se odebere, pod číslem se odešle do zahraniční laboratoře a trvá to tak tři týdny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž