Jede se Horácký sprintrally

O k ř í š k y - Na zajímavou podívanou se mohou těšit příznivci motoristického sportu. Druhým závodem pokračuje o víkendu v okolí Okříšek Mistrovství České republiky ve sprintrally. V porovnání s podzimní Horáckou rally doznala trať závodu několika zásadních změn. Kvůli nově položenému asfaltu v Řípově byla z programu soutěže vypuštěna atraktivní rychlostní zkouška v Třebíči, naopak přibyla 'erzeta' z Loukovic přes Kojetice na Mastník.

Vynucený přesun centra závodu z Třebíče do Okříšek by neměl poznamenat zájem diváků. "Podle našich zkušeností není místo konání důležité, fanoušci přijedou na soutěž kamkoliv. Příkladem může být Podkopná Lhota, kde se startuje prakticky ve vesnici a divácky je soutěž neméně přitažlivá," poznamenal ředitel sobotního závodu Zdeněk Trnka.

Při neoficiálním tréninku měli možnost blíže se seznámit s nástrahami trati Daniel Landa s Jaroslavem Palivcem. "Petrovická erzeta je podle jejich názoru rychlá a oddychová, Radonínská zajímavá a Kojetická zrádná. Vypadá  nenáročně, ale mohla by přinést řadu překvapení," tlumočil ředitel Horáckého sprintrally.

"Jsou tam některé záludné části a vesměs se jedná o divácky atraktivní místa, takže to bude náročné také z pořadatelského hlediska," dodal Trnka.
Vítězem úvodního dějství sedmidílného šampionátu se stal v Blovicích na Plzeňsku Václav Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem, na startu Horáckého sprintrally se však neobjeví. "Je to především otázka peněz. Provoz auta je natolik finančně náročný, že jezdcům nezbývají peníze na sprinty," řekl ředitel závodu.
Přesto se mezi přihlášenými objevila řada zajímavých osobností na čele s Tomášem Hrdinkou, Stanislavem Chovancem či Jiřím Tošovským. "Vypadá to, že přijede většina přihlášených posádek. Sezona se teprve rozbíhá a všichni potřebují sbírat body," prohlásil Trnka.

Tomáše Hrdinku však v uplynulých týdnech trápilo nepříjemné zranění palce a zápěstí levé ruky, jehož následky zmařily závodníkovo snažení v Blovicích i na březnové Rally Šumava. Přesto by měl patřit mezi nejžhavější favority.

Začátek závodu je sobotu 7. 4. v 9 hodin v ulici Boženy Němcové v Okříškách a v cíli jsou první posádky očekávány před půl pátou odpoledne. Vyhlášení výsledků a předání cen se diváci dočkají v 19.15 na startovní rampě.

Horácký sprintrally - parametry: celková délka trati - 229,08 km, počet rychlostních zkoušek - 9; celková délka rychlostních zkoušek - 70,26 km; přehled rychlostních zkoušek: RZ 1, 4, 7 Radonín (Přibyslavice - Radonín), délka - 9,21 km; RZ 2, 5, 8 Kojetice (Loukovice - Mastník) 7,61 km; RZ 3, 6, 9 Petrovice (Petrovice - Petrovice) 6,60 km.

O dramatické chvíle není při závodech nouze (záběr z loňské podzimní Horácké rally).

Auta při páteční technické přejímce.

Auta čekají na páteční technickou přejímku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž