Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Na sledgi absolvoval i Vasův běh. Tománek: Cílem je cesta do Tokia

  14:03
Úspěšný český handicapovaný triatlonista, běžkař a cyklista Jan Tománek, který žije v malé středočeské vesnici Drhovy poblíž Dobříše, se před pár dny vrátil ze světového poháru paratriatlonu v kanadském Magogu, kde vybojoval stříbrnou medaili.

Jan Tománek se stal mistrem světa 2017 v 70.3 Ironmanu v kategorii Physically Challenged. | foto: archiv J. Tománka

Letos máte za sebou už čtyři závody světového poháru ITU Paratriathlon World Cup ve Španělsku, Velké Británii, Francii a Kanadě. Co vás ještě čeká?
Pro první polovinu závodní sezony byly hlavním cílem závody světového poháru ITU Paratriathlon World Cup, kde jsem bojoval o body do celosvětového žebříčku, který bude rozhodující pro nominaci na letní paralympijské hry do Tokia. V druhé části roku bych se rád zase trošku více zaměřil na poloviční distanci a na obhajobu loňského titulu mistra světa v 70.3 Ironmanu.

Z jakých disciplín se závod 70.3 Ironman v kategorii Physically Challenged skládá?
Ironman je označení pro dlouhý triatlon a 70.3 pro střední, tzv. půlku, který zahrnuje 1,9 kilometru plavání, 90 kilometrů na kole a běh dlouhý 21,1 kilometru. Abych to ještě trochu přiblížil, tak plavání probíhá v zásadě klasicky. Plavu volným způsobem, tedy kraulem, jen s tím rozdílem, že nekopu nohama. Pro cyklistiku používám handbike, což lze velmi zjednodušeně přiblížit ke tříkolce na ruční pohon, s převody a řetězem jako na kole. Pro běh je to takzvaná běžecká formule, což je v podstatě modifikace invalidního vozíku s hnacími obručemi.

Cesta za mistrovským titulem jistě nebyla snadná…
Předcházelo jí mnoho vzestupů a pádů. Tím rozhodujícím samozřejmě bylo to, že jsem po úraze začal znovu sportovat. Nejprve jsem se věnoval handcyclingu, kde jsem se stal reprezentantem České republiky a závodil v závodech evropského a světového poháru. Opakovaně jsem získal tituly Mistra ČR v časovce jednotlivců i silničním závodě a několikrát jsem zvítězil v závodech evropského poháru. Cyklistika se pro mě postupem času stala rutinou. Na závody jsem jezdil pro medaile, a když to bylo jinak, byl jsem frustrovaný. Potřeboval jsem ve sportu znovu najít smysl, osobní výzvu. Tu jsem později nalezl v dlouhém triatlonu a ve vytrvalostních závodech na běžkách.

Co vás na triatlonu přitahuje?
Pro mě je triatlon a obecně sport osobní výzvou a láskou. Možností poznat především sám sebe a posunout se i jako člověk dál.

Jan Tománek

- Narodil se 30. června 1987 v Příbrami a žil s rodinou na Dobříši.

- V říjnu 2002 ho srazilo auto, následkem nárazu ochrnul.

- Od roku 2011 je členem reprezentačního výběru ČR handicapovaných v handcyclingu. Je několikanásobným mistrem ČR v časovce jednotlivců i silničním závodě, vítězem Českého poháru a několikanásobným medailistou evropského poháru.

- Je prvním Čechem, který na sledgi (běžky pro vozíčkáře) reprezentoval Českou republiku na Světovém poháru handicapovaných. * Jako první český handicapovaný sportovec dokončil v roce 2017 Jizerskou padesátku a jako první na světě Vasův běh na sledgi vsedě.

- Je mistrem světa v 70.3 Ironmanu v kategorii Physically Challenged v roce 2017.

- O vrcholovém sportu handicapovaných přednáší na několika vysokých školách a v současné době se čím dál častěji realizuje jako lektor

Na invalidním vozíku jste od patnácti let. Jak k tomu došlo?
S kamarádem jsme se vraceli z fotbalového tréninku, auto předjíždělo auto a nepozorný řidič nás přehlédl a srazil. Kamarád na místě zemřel. Já měl obrovské štěstí a přežil jsem. Od té doby mohu svůj život dělit na dvě etapy, nicméně v současné době to již tak dramaticky nevidím a svůj handicap nevnímám.

Byl jste v té době čerstvý středoškolák. Jak jste se se svým zdravotním postižením vyrovnával?
Nejprve má diagnóza nebyla vůbec tak striktní a beznadějná. Nemá smysl se teď ohlížet za tím, kolik lékařů mi dávalo šanci, že se na nohy postavím, a kolik ne, ale každopádně nějaká šance byla, nebo jsem tomu alespoň věřil. Snaha postavit se zpět na nohy mi vzala určitou část dospívání, protože v době, kdy většina vrstevníků randila a užívala si, já jsem dřel na rehabilitaci. Pobyty v rehabilitačních zařízeních mě navíc postavily trošku stranou, což se projevilo ve škole, kterou jsem navštěvoval jen sporadicky, a měl jsem individuální studijní plán.

A co kamarádi a rodina?
Z rodiny a nejbližších kamarádů se ke mně nikdo nepostavil zády, naopak. Kamarádi mnohdy můj handicap neřešili a při mých sportovních začátcích mě často doprovázeli ať už na kole, v bazénu či na lyžích. Samozřejmě největší poděkování patří nejbližší rodině.

Jak jste se dostal k vrcholovému sportu?
Sport mě provází celým mým životem. Po úraze mi pochopitelně začal chybět. Byl jsem zvyklý na příval endorfinů a pohyb, což najednou nešlo. Když jsem měl poprvé možnost vyzkoušet si handbike, bylo rozhodnuto. Ten pocit, prožitek, rychlost, vášeň a dřina byly totožné. A právě tento moment, tohle poprvé předznamenalo můj další sportovní vývoj.

Jak vypadá váš tréninkový režim? Máte přehled, kolik toho za rok natrénujete?
Tréninkový režim vždy vychází z aktuálních plánů a cílů, ale pokud bych to měl trošku sumarizovat, tak během triatlonové sezony pro mě trénink představuje zhruba 10 až 18 hodin týdně. V ročním součtu se pak pohybuji někde okolo 500 odtrénovaných hodin s ohledem na další disciplíny a například běžkařský trénink.

Jan Tománek se stal mistrem světa 2017 v 70.3 Ironmanu v kategorii Physically...

Kterého svého úspěchu vedle ironmana si ceníte nejvíc?
Mým sportovním nej je jednoznačně dokončení legendárního Vasova běhu v roce 2017. Jde o 90 kilometrů dlouhý vytrvalostní závod na běžkách, v mém případě na sledgi v sedě, klasickou technikou. Celá emoční dynamika tohoto závodu lze jen těžko popsat a přiblížit, chvíli jsem si to užíval a chvíli trpěl. Poslední hodiny jsem už jen trpěl, abych si nakonec vychutnal ten slastný pocit z dokončení.

Čím se zabýváte kromě své sportovní činnosti?
Vrcholový sport v mém pojetí nepředstavuje jen tréninky a závody, ale také manažerskou činnost a zajištění finančních prostředků, takže mi už moc času nezbývá. Když už nějaký vyšetřím, tak se snažím skloubit vlastní magisterské studium s přednášením na několika vysokých školách a stále častěji pracuji také jako lektor motivačních workshopů.

Závodil jste v ironmanu i na lyžích. Zůstal vám ještě nějaký sen, který toužíte naplnit?
Sny postupně přicházejí a odcházejí. V tuto chvíli je snem Letní paralympiáda v Tokiu 2020. Přestože se momentálně zaměřuju na krátký triatlon, v srdci jsem vytrvalcem a dlouhý triatlon je určitě další výzvou a koneckonců výzvy se najdou i na běžkách, Vasovým během to pro mě neskončilo.

Autor:

OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Lukáš Krpálek, Jiří Prskavec, Jiří Lipták, Barbora Krejčíková, Lukáš Rohan, Alexander Choupenitch, Jakub Vadlejch, Jiří Přívratský, Petr Nymburský, Ondřej Perušič, David Schweiner, Marie Horáčková, Martin Fuksa

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Že Pogačar a Vingegaard dopovali? Absurdní. Lékař vysvětlil rebreathing

Premium

Poslední dny v cyklistice patřily vedle dvou výjimečných závodníků také pochybám. Novinka jménem „rebreathing“ ohromně nabrala na popularitě. Vážně pomáhá šampionovi Tour de France Tadeji Pogačarovi...

24. července 2024

Muchovou na olympijské kurty nepouští déšť, nastoupí i obhájkyně zlata

Aktualizujeme

Hned den po zahájení olympijských her rozehrávají svůj turnaj tenisté, Češi se v sobotu ukážou v singlu i deblu, zatím je však na kurty nepouští vytrvalý déšť. Jako první startuje pod pěti kruhy...

27. července 2024

Velká loď u pobřeží i další kompromisy. Olympijský surfing u tahitské Zdi lebek

Premium

Blankytně modré moře doráží na tmavé písčité pláže. Na pevnině se nachází několik desítek malých domků. Nic složitého, pár prken, železo a listy. Za nimi zase začínají citrusové plantáže a o kousek...

27. července 2024

1. DEN OH: Seemanová postoupila do semifinále. Rozjezd tenisu zastavil déšť

Sledujeme online

Plavkyně Seemanová postoupila na hrách v Paříži z kvalifikace olympijského závodu na 100 motýlek do semifinále, které ji čeká už dnes večer. Tenisté měli rozehrát své turnaje úderem 12. hodiny, hustý...

27. července 2024  6:30,  aktualizováno  11:51

První olympijské zlato získali čínští střelci v mixu. Češi skončili v kvalifikaci

Aktualizujeme

Prvními olympijskými vítězi pařížských her jsou Číňané Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching, kteří vyhráli soutěž smíšených dvojic ve střelbě ze vzduchové pušky. Čeští reprezentanti Jiří Přívratský a...

27. července 2024  10:20,  aktualizováno  11:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....