Jak ´němčinářce´ Sáblíkové došel brzy dech

  • 1
Berlín - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Po pravé ruce měla italského hrdinu Enrika Fabrise. Po levé ruce olympijskou vítězku Danielu Anschützovou. Ji usadili doprostřed. Martina Sáblíková, královna tiskové konference v Berlíně. Opodál na ledovém oválu v někdejší komunistické části města se dnes a zítra utká o medaile z mistrovství světa ve čtyřboji.

Před dávno vyprodaným hledištěm.

"Bála jsem se, že se mě novináři budou ptát anglicky. To bych ze sebe nic nevydolovala," zhodnotila nejdelší tiskovou konferenci své kariéry. Na půl hodiny ji po skončení oficiální části obklopili především němečtí reportéři.

"Budete už mít halu?" zjišťovali.

"Projekt je hotový," odvětila.

"Jak bohatý je váš svaz?"

"Chudý. Má málo peněz."

"Odkud vlastně jste? Z Liberce?"

"Ne, ze Žďáru."

"Cože? Jak se to píše?"

Někdy zmotala gramatiku, jindy přemýšlela, jak se co řekne. Ale snažila se. "Což Němci oceňují," říkal Jiří Hošek, berlínský zpravodaj Radiožurnálu. "Jenže po půl hodině mi docházela v němčině slova i dech," přiznala. Nakonec vyslala prosebný pohled k českým žurnalistům a požádala o tlumočení z češtiny. "Ještě na jazycích musím zapracovat."

Kolem visely plakáty šampionátu, na nichž bruslí Claudia Pechsteinová, někdejší idol Sáblíkové. Přidala tedy historku, jak Pechsteinovou před třemi lety požádala, zda si spolu mohou zatrénovat: "Odjela jsem v zákrytu za ní patnáct kol."

Pětatřicetiletá Němka, která ročně vydělává 9 milionů korun, kdysi darovala mladé Češce starší vybavení. "Ale asi jsem toho Martině dala moc," směje se teď.

Na evropském šampionátu ve víceboji ji právě Sáblíková v lednu připravila o stupně vítězů. "Když letos nezískám medaili z mistrovství světa, končím," vyhlásila Pechsteinová. "Kdo ví, třeba mi zase Martina přisoudí brambory."

Sáblíková vyjmenovala favoritky: "Pechi, Wüstová, Deutekomová, Grovesová." A kde má ve výčtu sebe?

"Nikde," uculila se.

Dnes ve 13.30 startuje do úvodního závodu na 500 metrů. "Led je tu sice výborný, ale při pětistovce je pro mě každej led blbej," vzdychla.

"Zato na trojce tu může Martina zajet nejlepší čas v životě," tvrdil kouč Petr Novák.

"Blázen," odsekla ona.

V centru města davy diváků proudily na filmový festival Berlinale. Jsou tu i Madonna, Rolling Stones, Robert de Niro. Ale celebrity showbyznysu Sáblíkovou nechávají chladnou. "Mě zajímá, co se děje na ledě," říká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž